Най-малко 500 сътрудници на силите за сигурност ще охраняват храма "Света София" в Истанбул, статутът на който беше променен от музей в джамия. Това обяви на пресконференция в Анкара президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ТАСС.

"Ние обявихме, че отсега Ая София ще бъде отворена 24 часа в денонощието. Сигурността й ще бъде гарантирана от служба с 500 души. Благодаря на министъра на вътрешните работи (на Турция Сюлейман Сойлу)", каза Ердоган.

Той заяви още, че "отварянето на Ая София за молитви отбелязва възраждането на (турската) нация".

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че християните ще могат да посещават "Света София" в Истанбул и в бъдеще.

В изявление по случай наближаващия свещен за мюсюлманите празник Курбан байрам, Ердоган акцентира и на реакциите, които продължават във връзка с превръщането на "Света София" от музей в джамия след около 90 години.

"Вярвам, че няма смисъл да се спори при какви обстоятелства "Света София" е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме обратно в джамия, така, както са ни я завещали нашите деди", посочи той, но подчерта, че както мюсюлманите, така и християнският свят също ще може да я посещава.

"Вярвам, че всички са доволни от това, че този храм, който преди 567 г. е бил увенчан като джамия, сега, вместо музей, ще се ползва според предназначението си", каза Ердоган.

По думите на турския президент предстои обновяване на интериора и външността на Света София.

"Към момента имаме да вършим различни дейности по обновяване на вътрешността на Света София и околностите й. Целта на всички тези дейности е да представим нашата "Света София" в обновен вид на цялото човечество, на първо място на мюсюлманския свят, а също и на християнския свят. Сигурен съм, че ще успеем, както досега сме успявали", каза Ердоган.

Реставрациите ще се съгласуват с "ЮНЕСКО"

Междувременно турските власти са уверили ръководството на ЮНЕСКО за намеренията си да си сътрудничат тясно с организацията при изпълнението на планираните реставрационни работи след превръщането на "Света София" от музей отново в джамия, съобщи постоянният представител на Руската федерация в ЮНЕСКО Александър Кузнецов, цитиран от ТАСС.

Той добави, че Турция е обещала да покани делегация от експерти на организацията за обсъждане на плана за реставрация.

"След (решението за смяна на статута на "Света София") постоянният представител на Турция в ЮНЕСКО (Алтай Дженгизер) разпространи писмо, адресирано до генералния директор на организацията, в което увери, че в интервалите между мюсюлманските богослужения храмът "Света София" ще бъде отворен за посещения за хора от всички вероизповедания", посочи той.

По думите му Турция е обещала да създаде научен съвет, който да разгледа редица реставрационни и инфраструктурни проекти. "Сега те уверяват, че няма да предприемат нищо без консултации със специалисти от ЮНЕСКО и обещават в близко време да поканят експерти на организацията в Истанбул", добави Кузнецов.

Той отбеляза, че дълго време турските власти не са отговаряли на въпросите на организацията и не са се консултирали предварително с нея за промяната на статута на "Света София".

В петък, когато се състоя първото мюсюлманско богослужение в "Света София" след 86 години, ЮНЕСКО заяви, че до момента не е получила необходимите гаранции от Турция за съхраняването на паметника след смяната на статута му.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а с решение от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. От 1985 г. има статут на обект от световното наследство на ЮНЕСКО.