Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прочете в джамията "Света София" на глас две от главните сури от свещената книга на мюсюлманите Корана. Ердоган беше наложил на главата си ритуална бяла плетена шапчица.

Преди време Ердоган в едно изявление по повод възстановяването на статута на "Света София" като джамия беше казал, че "от младежките си години още мечтаел да чете молитви в "Света София" .

След това се премина към масовия намаз в Света София, която от 15 века е един от големите религиозни символи в света, тъй като е била и църква, и джамия, и музей. След 86 години като музей бе трансформирана в джамия и днес бе отворена официално за мюсюлмански поклонения.

Министри, политици, общественици бяха изпълнили до краен предел джамията. За жените бе определено отделно място, където да се молят. Около 500 души са били поканени на събитието.

Направи впечатление прилагането на стриктни мерки срещу епидемията на коронавируса, специално вътре в храма. Влизането става без обувки.

От двете страни на минбера /мястото, откъдето имамът чете петъчната проповед/ в Голямата свещена джамия "Ая София", бяха окачени зелени ислямски знамена. А поставеният на минбера ятаган символизира отвоюването на храма с ятаган.

Четирима мюеззини от четирите минарета на джамията прочетоха езана, с който призоваха хилядите правоверни, изпълнили до краен предел историческия център на Истанбул, за първия масов намаз.

На събитието присъстваха около 360 000 души. Някои от тях бяха дошли още през нощта, за да заемат места. Поради изключителния наплив Валийството определи допълнителни места за молитва навън.

Директорът на Дирекцията по религиозни въпроси /Диянет/ проф. Али Ербаш прочете петъчната проповед. В нея той говори основно за значението на превръщането на базиликата "Света София" в джамия след превземането на Истанбул от султан Фатих Мехмед.

Той посочи още, че в продължение на 86 години джамията е била окована във вериги и че днес е "велик ден, в който се счупиха оковите на робството".

В същото време той посочи, че в различни краища на света милиони мюсюлмани са подложени на дискриминация, на гонения и терористични атаки, споменавайки и джамията Месджид ал Акса в Йерусалим.

На този срам трябва да се сложи край, да се каже стоп, призова ръководителят на турската дирекция по религиозните въпроси.

Накрая от "Света София" отново прозвуча мюсюлманският възглас "Аллаху екбер", а присътващите вътре и хилядите вярващи отвън се надигнаха от молитвените килимчета и застанаха на крак след първия мюсюлмански намаз 86 години след превръщането на базиликата "Света София" в джамия.

Повече от два часа продължи тържественото откриване на "Света София" като джамия за мюсюлмански поклонения. През цялото време, докато траеше тържеството, основните християнски изображения бяха покрити със завеси с извезани на тях калиграфски надписи. А подът бе застлан с килим в тюркоазен цвят.

Днешното тържествено откриване, което лично президентът Ердоган бе инспектирал на два пъти, се коментира като израз или послание към света за суверенното право на турската държава на собственост над "Света София" като джамия.

Редица медии определиха днешния ден като исторически за Истанбул и за мюсюлманския свят.

Очакваше се Ердоган след намаза да говори на събралите си хора. Но веднага след приключване на молитвата той си тръгна от джамията.

Изключително голям интерес бе проявен и от чуждестранните медии.

Около 17 хиляди полицаи охраняваха тържеството. Хеликоптери осъществяваха контрол по въздуха.