За остри реакции от страна на политическите и църковните фактори в Гърция и Кипър по повод отварянето на "Света София" в Истанбул като джамия съобщават медиите в двете страни.

С траурен звън беше отбелязано събитието в храмовете в повечето епархии в Гърция, съобщи АНА-МПА. Сред епархиите, които взеха такова решение, има както такива, които са в диоцеза на Гръцката православна църква, така и подчинени на Вселенската патриаршия.

Камбаните зазвъняха тревожно и в православните храмове в Кипър по решение на Кипърската архиепископия, съобщи ТАСС. Предстоятелят на Кипърската църква архиепископ Хризостом заяви, че никаква сила не може да намали стойността на катедралния храм "Света София", който е бил център на православието и на християнството в продължение на десет века.

На среща в Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и патриархът на Александрия и цяла Африка Теодор Втори изразиха разочарованието си от решението на турското правителство, което, според тях, е "удар върху мирното съжителство на религиите и безпрецедентно оскърбление към паметник на световното наследство на ЮНЕСКО", съобщи гръцката телевизия Скай.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас каза, че като грък се чувства огорчен и разгневен от превръщането на "Света София" в джамия, съобщи АНА-МПА. Той заяви, че "Турция трябва най-сетне да реши каква ще е общата й геополитическа ориентация и точно с кого желае да върви в бъдещето. Дали желае да върви заедно с Европа, дали желае да продължи по пътя на единението с нашите принципи и нашите ценности".

Американският архиепископ (в рамките на Вселенската патриаршия) Елпидофор е провел предварително запланувана среща с американския вицепрезидент Майкъл Пенс. Когато е научил за присъствието на архиепископа в Белия дом, президентът Доналд Тръмп го е поканил в кабинета си и е изразил пред него силното си недоволство от решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за промяна на статута на "Света София", съобщава АНА-МПА. Тръмп е изразил и резервите си по темата за защитата на човешките права, както и на религиозните свободи на малцинствата в Турция. От своя страна вицепрезидентът Пенс е написал в Туитър, че САЩ ще застанат категорично на страната на Гръцката православна църква в призива й "Света София" да остане достъпна като извор на вдъхновение за всеки човек независимо от вярата му.