След преброяване на 10 процента от бюлетините дясноцентристката Нова демокрация води пред досега управляващата СИРИЗА с малко над 8 процента от гласовете, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА. Това показват данните, обявени от компанията Сингюлар Лоджик, която е натоварена от гръцкото правителство да събира и представя изборните резултати.

Според представените данни Нова демокрация получава 39,8 процента от гласовете и 158 места, които й осигуряват абсолютно мнозинство в 300-членния гръцки парламент.

С 31,6 процента от преброените бюлетини СИРИЗА ще има 86 депутати.

Следват Движението за промяна с 8,3 процента и 23 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,3 процента и 14 депутати, Гръцко решение с 3,7 процента и 10 депутати, МеРА25 с 3,4 процента и 9 депутати, а Златна зора получава 2,9 процента и не влиза в парламента.

Така дясноцентристката Нова демокрация очаквано печели предсрочните парламентарни избори в Гърция

Премиерът Алексис Ципрас обяви предсрочни парламентарни избори, след като неговата партия СИРИЗА претърпя поражение на изборите за Европейски парламент и за местни органи на властта на 26 май. Редовните избори трябваше да се проведат през есента.

Мицотакис - премиер

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис ще положи утре, 8 юли, по обяд клетва като министър-председател на Гърция, след като партията му спечели убедително днешните парламентарни избори в Гърция, съобщи АНА-МПА.

След това в резиденцията на премиера Мицотакис ще приеме поста от досегашния министър-председател Алексис Ципрас.

Ципрас се е обадил по телефона на Мицотакис и го е поздравил с голямата изборна победа.

Историческа победа

Като историческа победа определят източници от Нова демокрация резултата от днешните парламентарни избори в Гърция, съобщи агенция АНА-МПА.

Нова демокрация отбелязва, че победа с толкова голяма разлика партията не е постигала от 1981 г. насам, което отпраща към времената преди финансовата криза. Според партията-победител това означава, че гражданите желаят да оставят кризата окончателно зад себе си и да се върнат към нормалността.

От централата на Нова демокрация отдават изборната победа както на неодобрението към управлението на СИРИЗА, така и на това, че дясноцентристите са предложили цялостна, реалистична и смела програма за бъдещето на страната с "по-ниски данъци, нови и по-добри работни места и сигурност за всички".

"Похитиха" и запалиха избирателна урна

Маскирани извършители са нападнали в края на изборния ден избирателна секция в столицата Атина, хвърлили са коктейли молотов и са откраднали урната с бюлетините, съобщава телевизия Скай. След това те за запалили урната на площад "Екзархия", където често се събират радикални елементи.

Полицията издирва извършителите. Според закона в тази секция изборите трябва да се проведат отново.

В същия квартал е станало и второ нападение над избирателна секция, където извършителите са хвърляли камъни и са извършили вандалски действия. В този случай обаче нападателите не са успели да откраднат урната.

Поздравление от Ердоган за победителите

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган стана първият чуждестранен лидер, който честити по телефона изборната победа на лидера на гръцката дясноцентристка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис, съобщава "Катимерини".

Ердоган е пожелал на Мицотакис успех в управлението на страната.

От своя страна Мицотакис е благодарил горещо на Ердоган и е подчертал, че очаква активизиране на гръцко-турските отношения на основата на уважението към международното право и в рамките на откровен диалог в полза и на двата народа.