Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган продължава с войнствената реторика срещу Гърция, уверявайки, че Анкара ще продължи с проучванията за петрол в Източното Средиземноморие, независимо от това какво казва гръцкият премиер Алексис Ципрас, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Прототема, цитиран от "Фокус".

Ердоган за пореден път изтъкна, че Турция е "изпълнена с решителност" във връзка с действията си в Източното Средиземноморие (сондажите за петрол и газ западно от Кипър), пише и турският в. "Милят", цитиран от БТА.

"В района имаме четири кораба и взехме мерки. Министър-председателят на Гърция казва някои неща самосиндикално. Каквото и да твърди обаче, ние имаме права там. В името на защитата на нашите права, ще продължим с проучванията. Ние предприехме и ще предприемем необходимите мерки", подчерта Ердоган в обръщение пред членове на управляващата в Анкара Партия на справедливостта и развитието.

"Докато не постигнем справедливо разпределение на природните ресурси в Източното Средиземноморие, ще продължим нашите решителни стъпки в региона. Няма да позволим никакви усилия за сондиране, които да игнорират правата и интересите на Турция и Севернокипърската турска република", категоричен бе Ердоган.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди вчера Турция в телевизионно интервю за ЕРТ3, че Атина е готова с плановете си за действия, които ще предприеме в отговор на сондажи в гръцкия континентален шелф, писа турският в. "Акшам".

Министър-председателят на Гърция е предупредил, че страната му има план срещу евентуални сондажни дейности и ще им попречи. Ципрас заяви, че ще има "тежки последици" за отношенията на Турция с ЕС и за регионалната стабилност, ако турското правителство продължи с действията си. Лидерите на ЕС вече осъдиха действията на Анкара и предупредиха за санкции

Днес премиерът на Гърция заяви, че сондажите за газ на Турция във водите, където Кипър има изключителни икономически права, са признак на "слабост". Според Ципрас "всеки знае", че "напразните" изследвания на Турция във води, където Кипър има икономически права, показват слабост от страна на Анкара.

Същевременно гръцкият печат съобщи, че въоръжените сили на страната са "в готовност в Егейско море". Позовавайки се на източници, в. "Катимерини" писа, че гръцките власти имат притеснения за евентуална интервенция на Турция по-специално в района на изток от гръцкия о. Родос и на юг от о. Кастелоризо. Според гръцки издания при евентуално напрежение гръцките военноморски сили ще отвърнат, а въздушните сили на страната може да ги подкрепят по въздух.

Турски вестници пък коментираха това изявление на Ципрас.

"Спокойно, съседе", призовава в заглавие в. "Акшам", който пише за "заплаха за газа от Ципрас". Според в. "Гюнеш" пък става дума за "изборни номера" на гръцкия премиер, който пак би поставил "същия сценарий, за да може да спечели вота". "(Гърция), която не може дори да зареди с гориво бойните си кораби в Средиземно море, заплаши Турция с война", отбелязва турският вестник, добавяйки, че предупрежденията от Атина не се вземат насериозно в Анкара.

През това време Комисията по външни отношения на Сената на САЩ одобри законопроект за сигурността и партньорството за Източното Средиземноморие. Законът се стреми да премахне забраната за продажбата на оръжие на Кипър; да разреши създаването на енергиен център на САЩ в Източното Средиземноморие, който да улесни енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър; и предоставяне на чуждестранна помощ за военно финансиране и обучение на Кипър и Гърция. Той също така се стреми да спре прехвърлянето на самолети F-35 в Турция, ако Анкара продължи с плановете си за закупуване на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.