Приключи предизборната кампания в Гърция и в неделя ще се проведат предсрочните избори. Предварителните проучвания вещаят СИРИЗА на Алексис Ципрас да отстъпи властта с около 8 % на опозиционната партия "Нова демокрация", предвождана от Кириакос Мицотакис. 

 Премиерът Алексис Ципрас натрупа редица негативи през изминалите 4 години на своето управление, което даде своето отражение на изборите за европейски парламент през май.

Запитани кой ще спечели изборите в неделя, 69 на сто от анкетираните са избрали "Нова демокрация", а 19 процента са посочили СИРИЗА, докато 87 процента са заявили, че е "много вероятно или сигурно", че ще гласуват.

В последните часове на кампанията двамата лидери отправиха амбициозни обещания към избирателите. Алексис Ципрас наблегна на стабилизираната финансови позиции в международен аспект на Гърция, като заяви, че е дошъл на власт с "празна хазна". 

Опонентът му Мицотакис критикува остро Преспанското споразумение, с което Гърция сложи край на спора с Македония за името. Мицотакис подчерта, че никога не би подписал подобен документ и се зае да промени регламента ако дойде на власт. 

Според критиците, ако той поема управлението, едва ли ще направи стъпки в тази насока, като определиха изказванията му по-скоро като част от предизборната кампания.