Гърция гласува на предсрочни парламентарни избори. Близо 10 милиона души имат право на глас в хиляди избирателни секции, които отвориха в 7 ч. Премиерът Алексис Ципрас свика изборите, след като загуби на европейския и местния вот.

Според последните проучвания опозиционната дясно-центристка партия "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис ще спечели срещу партията на досегашния премиер Алексис Ципрас - "Сириза" с между 8 и 12 %. Така управляващите сега ще преминат в опозиция.

20 партии участват на изборите, като според прогнозите, между 5 и 7 от тях ще прескочат бариерата и ще влязат в парламента.

Проф. Йоргос Плиос, председател на Гръцкото социологическо общество, коментира пред БНТ:

""Сириза" издига, от една страна, страха от идването на "Нова демокрация" на власт, а "Нова демокрация" обещава още повече пазарна икономика. Това, което ще спечели изборите, са тези, които не гласуваха последния път, те ще решат битката. Те ще определят разликата между двете партии. От това, обаче, ще зависи какво ще стане на другия ден".

Николета Критико, журналист в "Евронюз" - Гърция пък заяви:

"Резултатите са предвидими, защото преди дни имахме евроизбори, които "Нова демокрация" спечели. Очаква се и на тези да спечели, така че Гърция ще отвори нова страница от гледна точка на политическото лидерство. От 2015 г. премиерът Алексис Ципрас като че ли символизираше нещо ново, но, за съжаление, той не успя да изпълни очакванията на гръците основно заради тежките бюджетни съкращения, които трябваше да наложи. Основният му опонент сега е Кириакос Мицотакис, който, изглежда, ще е новият лидер в следващите 4 години".

На изборите може да гласува всеки гражданин, който има право на глас и е навършил 17-годишна възраст. По закон те са длъжни да гласуват, но не се налагат санкции за неизпълнението на това задължение. От задължително гласуване се освобождават навършилите 70 години и тези, които се намират извън страната в деня на изборите. Избиратели, които трябва да пътуват далеч за да участват в изборите, например от островите, получават тридневен отпуск, отбелязва ТАСС.

Секциите ще затворят в 19 ч , а първите екзитполове се очаква малко след 19:30 ч.