Доскорошният съюзник на унгарският премиер Виктор Орбан - Петер Мадяр, снощи регистрира партия, с която ще се яви на изборите за Европейски парламент през юни и това ще е проверка за способността му да се противопостави на националистическия лидер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мадяр нахлу на унгарската политическа сцена през февруари, след като обвини правителството в широкоразпространена корупция и провеждане на централизира пропаганда. Сътрудниците на Орбан отхвърлиха обвиненията.

В края на март той публикува запис на разговор с Юдит Варга, негова бивша съпруга и бивш правосъден министър в Унгария, в който тя подробно описва опита на сътрудници на Орбан да се намесят в случай на корупция.

Разкритието, което се разследва от прокуратурата, доведе до мащабни протести в Унгария и хвърли сянка върху правителството на Орбан, което вече беше разклатено от скандала с помилване на осъден за педофилия, довел до оставката на президентката на страната.

Социологическите проучвания показват, че Мадяр ще спечели около 13% от гласовете, докато подкрепата за партията на Орбан остава почти непроменена.

Мадяр, който оглави неактивната партия "Тиса" (Tisztelet es Szabadsag - "Уважение и свобода"), започва кампанията си с национална обиколка следващата седмица, като планира да посещава между шест и осем града на ден, каза той пред Ройтерс.

"Все още има много работа. Ние сме нещо като гаражна компания", каза той.

По време на митинг миналата седмица политикът каза пред събралите се хора, че иска да "върне Унгария обратно" и да възстанови демокрацията. Той застава зад извършването на реформи в здравната и образователната система и повтори, че е за сътрудничество с Европейския съюз.

Мадяр по-рано каза, че ще оглави листата на партията си за европейските избори, тъй като е най-популярният ѝ член, но няма да стане член на европейския парламент и ще остане в Унгария, за да се противопоставя на правителството.

Ако партията му спечели някакви места на Евроизборите, членовете ѝ ще се присъединят към групата на Европейската народна партия, каза той в интервю за телевизия АТВ.