Хиляди унгарци снощи протестираха в Будапеща срещу правителството на премиера Виктор Орбан, предаде ДПА.

Снимки от многолюдното събитие ВИЖТЕ ТУК>>

Протестът бе предизвикан от обвинения във вземане на подкупи и корупция, отправени срещу членове на правителството, допълва БТА. 

Снимка: АП/ Denes Erdos/БТА

Демонстрацията беше организирана от Петер Мадяр - бившият съпруг на бившата министърка на правосъдието Юдит Варга. Мадяр нарича Орбан "ръководител на мафиотската държава".

Неотдавна Мадяр публикува тайно записан личен разговор с бившата си съпруга, за който се твърди, че доказва, че правителството на Орбан се е опитало да прикрие връзките със случай на корупционни действия на началника на канцеларията на Орбан Антал Роган.

Снимка: АП/ Denes Erdos/БТА

Главният прокурор на страната разследва случая от 2021 г. Твърди се, че секретар от министерството на правосъдието, ръководено по това време от Варга, е приел големи подкупи.

Варга е смятана за близък политически съюзник на Орбан, отбелязва ДПА. Тя беше министърка на правосъдието до юни 2023 г., когато подаде оставка, за да застане начело на листата на партията си за предстоящите европейски избори. Варга подаде оставка и от този пост в началото на тази година след свързан с педофилия скандал.

Варга обвинява бившия си съпруг, че умишлено е провокирал нейните компрометиращи изявления.

Снимка: АП/ Denes Erdos/БТА