Москва обяви за терористична организация "Легиона "Свобода за Русия" - подразделение, съставено от руски бойци, воюващи на страната на Украйна, предаде Франс прес.

С решението се забранява дейността на организацията на територията на Русия, а членовете и привържениците ѝ са заплашени от тежки присъди, достигащи до доживотен затвор.

Руският Върховен съд постанови мярката по искане на главния прокурор, съобщи канцеларията му в социалната мрежа Телеграм.

Легионът е създаден "с цел подкопаване на конституционните устои на Русия и сваляне на властта в страната, включително чрез извършването на терористични актове", се казва в съобщението.

Легионът, който беше създаден в началото на военните действия в Украйна, е част от международен корпус от доброволци, воюващи на страната на силите на Киев. На емблемата му е изобразен юмрук с думите "Свобода за Русия", пише БТА.

В интервю през януари говорител на легиона, представил се с прякора си "Цезар", заяви пред журналисти от Франс прес, че в него участват "няколкостотин" руснаци, разположени в Донбас. Част от бойците му се сражават в град Бахмут, където от месеци се водят ожесточени боеве, каза тогава говорителят. Повечето от участниците в легиона са артилеристи и са под командването на украински офицери.