Френският президент Еманюел Макрон иска да прокара непопулярната си пенсионна реформа, без да я гласува парламентът. Малко преди планираното гласуване в четвъртък, набързо свиканият Съвет на министрите даде зелена светлина за използването на конституционния член 49.3, който позволява приемането на закон без парламентарно гласуване, ако правителството оцелее след при свързан този закон вот на недоверие. Опозицията разкритикува "бруталния подход" на Макрон.

Правителството очевидно е загубило увереност, че ще получи достатъчно гласове от консервативните републиканци за проекта за реформа, който ще повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години, при гласуването в Националното събрание, насрочено за този следобед.

Прибягването до тази мярка вероятно ще разгневи още повече синдикатите, протестиращите и левите опозиционни партии, които смятат, че пенсионната реформа е несправедлива и ненужна. "Това правителство не е достойно за нашата Пета република и за френската демокрация. До самия край то осмива и унижава парламента", заяви Фабиен Русел, лидер на Френската комунистическа партия.

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор заяви пред Ройтерс, че подобен ход може да предизвика "неконтролируем гняв" след седмици на стачки и протести. Опозиционните партии вероятно ще поискат вот на недоверие към правителството. Шансовете му за успех обаче са ограничени, тъй като повечето депутати от Консервативната партия вероятно ще подкрепят правителството.

Министър-председателят Елизабет Борн беше посрещната с освирквания, когато пристигна в Националното събрание, за да обяви специалната процедура. Заседанието беше прекъснато за две минути, тъй като депутати от левицата попречиха на Борн да говори, пеейки националния химн. Някои от тях размахваха плакати с надпис "Не на 64 години".