Получен в Брюксел нон пейпър (неофицилен дипломатически документ - бел.ред), за който се твърди, че е изпратен от словенския премиер Янез Янша, за решаване на кризата на Западните Балкани с акцент върху подялбата на Босна и Херцеговина, постави въпроса за бъдещето на региона, пише сръбският вестник "Курир".

В неофициалния документ се предлага още присъединяване на босненската Република Сръбска към Сърбия и присъединяване на Косово към Албания. Предвижда се сръбската част на Косово да получи специален статут по модела на южен Тирол. В неофициалния документ пише още, че хърватският национален въпрос може да се реши с присъединяване на повечето хърватски кантони в Босна към Хърватия или с даване на специален статут на хърватската част в Босна също по модела на южен Тирол.

От понеделник в Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина се говори за това изпращал ли е словенският премиер нон пейпър, в който се говори за прекрояване на границите на територията на бивша Югославия.

Словенският външен министър Анже Логар обаче отрече премиерът Янша да е изпращал нон пейпър и направи оценката, че става въпрос за манипулация и опит да се компрометират правителството и президентът, пише още "Курир". Засега никой не е потвърдил официално, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е получил от Словения документ с подобно съдържание.

"Янша иска подялба на Босна и Херцеговина, /хърватският член на босенското председателство Желко/Комшич е против, /сръбският член Милорад/ Додик го подкрепя. Евродепутатът Таня Файон се плаши от нова война на Балканите" - така вестникът обобщава в заглавие реакциите.

Реагира и Държавният департамент със съобщението, че САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина, чието зачитане е записано в Дейтънското споразумение. САЩ високо оценяват дългогодишното си партньорство с Босна и Херцеговина и остават посветени на общата цел - демократична, единна и просперираща Босна и Херцеговина по пътя към евроатлантическа интеграция.

Според словенски медии такъв документ вероятно съществува и е изпратен по тайни канали, а не съгасно редовната процедура. Говорителят на ЕС Петер Стано заяви, че официалните лица в Брюксел са запознати с написаното в медиите, но "не е известно да съществува такъв документ".

Бившият сръбски външен министър Владислав Йованович смята, че става въпрос за пробен балон, който да изпита реакциите в региона и на други заинтересувани страни.

Словения поема председателството на ЕС от 1 юли.

Русия е готова да разгледа нови аспекти на участието си в решаването на косовския въпрос, ако Сърбия иска, заяви руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко в интервю за РИА Новости, цитирано от вестник "Данас". Участието на Русия в решаването на косовския въпрос сега се определя предимно от ролята й на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, напомни той. "Това е най-важното, защото проблемът за Косово е част от дневния ред на Съвета за сигурност. Това е много по-важно и по-принципно от сегашните преговори, защото при каквото и да е развитие на диалога е възможно само решение, което задоволява интересите на Белград и което може да бъде подкрепено от Съвета за сигурност на ООН", подчерта посланикът.