"Ако си мислят, че е възможно някой да вземе чук, да удари Сърбия по главата и да ни каже, че трябва да признаем Косово, това няма да стане", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич на пресконференция снощи след разговора си със специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, пише вестник "Новости", цитиран от БТА.

Албанците се лъжат, ако смятат, че Вашингтон ще им даде възможност за бързо решение, лъжат се, ако смятат, че нечия тояга ще им създаде държава, добави Вучич и изтъкна, че това е "сметка без кръчмар".

"ЕС продължава да говори за пълно нормализиране на отношенията, което е добре. Виждате обаче, че под американски натиск се повтаря постоянно "взаимно признаване". Повтарят това като папагали. Господин Лайчак е свидетел, че в Брюксел постоянно прекъсвах албанските преговарящи, стигна се почти до инцидент. И след това получавам честитка от американския президент, в която пише същото", каза още Вучич.

Той изтъкна, че "ще се борим да постигнем компромис, но и ние имаме своите национални интереси, които трябва да пазим".

Вучич поправи Лайчак, подчертавайки, че Белград не признава формулировката Сърбия и Косово, а само "Белград и Прищина".

Един от лидерите на Демократичния фронт в Черна гора Милан Кнежевич също реагира на използваната от Лайчак формулировка "Сърбия и Косово", пише още "Новости".

"Как би било Мирослав Лайчак с личния си пример да даде възможност на унгарското малцинство да обяви т.нар. Южна Словакия, която на референдум да се присъедини към Унгария и после да дойде у нас и да обясни, че Косово не е наше? "Почтеният" Лайчак, само няма кой да го хвали", написа Кнежевич в Туитър.

Вестник "Данас" допълва, че Вучич е обявил, че няма срокове, в които разговорите с Прищина да продължат, но очаква това да стане през април или май, в зависимост от формирането на органи на властта след изборите в Косово.

Лайчак изрази задоволство от заявената от Вучич готовност да замине за Брюксел във всеки момент, за да "продължи пътя към всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията и решаването на всички отворени въпроси веднъж и завинаги".

По повод изявлението на лидера на спечелилото изборите косовско движение Самоопределение Албин Курти, че диалогът със Сърбия не е сред главните му приоритети, Лайчак каза, че "нито един лидер няма лукса да избира приоритети".

"Има приоритети, които избирате, и приоритети, които трябва да приемете. Не виждам конфликт с приоритетите, които Курти определи в кампанията, но той разбира, че диалогът /с Белград/ е външен приоритет номер едно, така че тук няма конфликти", каза Лайчак.