"Наистина историческо", "действителен пробив": американският президент Доналд Тръмп не си спести суперлативите, съобщавайки за споразумение между Сърбия и Косово, което му донесе предложение от двама депутати, швед и норвежец, да получи Нобелова награда за мир, пишат Миодраг Совил и Исмет Хайдари от АФП, цитирани от БТА.

Но тези, които са запознати с конфликта в сърцето на Балканите, един от най-трудните на Стария континент, не правят същия анализ и посочват, че му липсва същина и споразумението вече проявява признаци, че няма да бъде трайно.

"Не виждам как това ще помогне на сърбите или на косоварите", каза за АФП Оливера Радованович, 88-годишна пенсионерка от Белград, резюмирайки широко разпространеното сред жителите на региона чувство. "Това ми прилича на политика. Тръмп не вдъхва мир. Не виждам защо да я получи (наградата)".

Над 20 години сред края на войната отношенията между двете съседки остават напрегнати и сложни. Сърбия продължава да отказва да признае независимостта, обявена през 2008 г. от бившата й област, населена предимно с албанци.

От дълги години ЕС се опитва да разреши многото спорове между тях. Но Доналд Тръмп съобщи, че неговната администрация е успяла, благодарение на споразумение, фокусирано върху икономиката, да постигне "голям пробив, какъвто никой не можеше да си представи, че е възможен".

Малко след това стана известно, че документите, подписани от сръбския президент Александър Вучич и от косовския премиер Авдулах Хоти, са отделни "писма за намерения".

Отклонение през Близкия изток

Американският президент от своя страна одобри документ, че "двете страни ще работят заедно", според неговия пратеник.

Според Павле Йевремович, бивш посланик на Сърбия в ООН, "това не може да се смята за юридически задължаващ документ", въпреки тежката намеса на САЩ.

Съдържанието от 16 точки също предизвиква някои изненади. Споразумението имаше за цел да бъде пакт за икономическа нормализация, способна да направи от Балканите "по-сигурен" район. Но той засяга също Близкия изток.

Косово и Израел се признават взаимно, а Сърбия трябва да последва примера на САЩ и да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим.

Доналд Тръмп, който тъкмо бе организирал много помпозно подписването на историческите споразумения между Израел и Обединените арабски емирства и Бахрейн, приветства "още един голям ден за мира в Близкия изток", предизвиквайки иронични коментари в интернет за обхвата на геогафските му познания.

Според Фрон Нахзи, анализатор от Института за международно лидерство Маккейн, е ясно, че американският президент е в предизборна кампания.

"Целевата аудитория са избирателите в ключовите щати, еврейските общности във Флорида и Пенсилвания и албанците, които живеят в Мичиган", написа той в редакционна статия за сайта Болкан инсайт.

Желаното се взима за действително

Анализаторите отбелязват също, че точките в споразумението, отнасящи се пряко до отношенията между Косово и Сърбия, всъщност не са нови. Някои повтарят предишни ангажименти, поети под егидата на Вашингтон, като възстановяването на въздушните и железопътните връзки, а други засягат проекти, дискутирани под егидата на Брюксел.

"Истината е, че споразумението е незначително по отношение на детайлите, без ясен механизъм за прилагането му", каза в Прищина политическият коментатор Блерим Вела.

"Най-доброто, което може да се каже с дипломатически думи, е, че те приеха да продължат преговорите", е оценката на Ерик Горди, специалист по Балканите в Юнивърсити Колидж Лондон.

Потенциалните пътища за напредък са проучването на възможностите за съвместно използване на оспорваното езеро (Газиводe)/ и ангажиментът за присъединяване към лансирания неотдавна на Балканите проект "мини Шенген".

Но и на двете страни не им отне много време и те интепретираха споразумението по свой начин, всявайки съмнение в реализирането му, особено в случай на поражение на Доналд Тръмп през ноември.

Косовският премиер вече смекчи обещанието си за едногодишен мораториум за подаване на молби за членство в международни организации. Сръбският президент избягва да потвърди, че посолството на Сърбия ще се премести в Ерусалим.

Затова някои не разбират защо двамата депутати, Магнус Якобсон и Кристиан Тайчбинг-Геде предложиха миналата седмица Доналд Тръмп и правителството му за Нобелова награда за мир.

"Смятах, че дават наградата на тези, които правят нещо голямо за света", казва Вера Дибрани, 21-годишна студентка в Прищина.

"Какво направиха тези тримата? Споразумението е серия от желаното за действително, което Хоти и Вучич започнаха да интрепретират по различен начин още преди да се върнат у дома".