Външнополитически теми доминираха на провелия се този четвъртък Европейски съвет, а сред тях основна точка бяха отношенията с Турция на фона на напрежението между Анкара и Атина, както и ескалацията на напрежението в Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан.

"Най-вероятно Европейският съвет е взел решение да не взема решение по отношение на Турция", заяви политологът Мартин Табаков в студиото на "Тази сутрин" по bTV. 

ЕС възприема изчаквателна позиция спрямо Анкара, оставяйки темата за отношенията с Турция за следващия Съвет след два месеца, смята политологът.

Европа има две опции по отношение на югоизточната ни съседка - "морковът и тоягата". Тоягата са възможните санкции, а морковът е предоговарянето на митническия съюз и визова либерализация, които Анкара желае, но държавите членки не искат да ѝ дадат, затова търсят среден път, казва Табаков.

Евросъветът призова за деескалация на напрежението в Нагорни Карабах, но няма контрол върху динамиката на конфликта. В региона отново решаваща дума имат регионалните сили, като Турция е едната от тях, а другата е Русия. До голяма степен напрежението не е само между Ереван и Баку, но и между Москва и Анкара.

Турция получава азерски газ, който замества руския, който купуваше преди, а Анкара се превръща във все по-голям доставчик на оръжие за Азербайджан, което също влияе на отношенията с Москва. Базовата стратегия на Русия пък е да помага на Армения, но по такъв начин, че да не отблъсква Азербайджан, коментира Табаков.

Президентският дебат в САЩ не е повлиял на предизборните нагласи, което е характерно за общество, което е разделено и където хората вече са решили за кого ще гласуват и никакви аргументи не могат да повлияят на решението им, смята политологът.