Руски и френски представители изразиха тревога от съобщенията, че наемници са пращани в Кавказ, за да се бият в конфликта между Азербайджан и Армения, предаде ДПА.

Президентите на Русия и Франция - Владимир Путин и Еманюел Макрон, обсъдиха въпроса в телефонен разговор, каза източник от канцеларията на Макрон. По думите му двамата лидери са обезпокоени, че "Турция изпраща сирийски наемници в Нагорни Карабах" - спорен район, който е в центъра на избухнали напоследък сблъсъци между Азербайджан и Армения, допълва БТА.

Турция и Азербайджан са близки съюзници, припомня ДПА.

Руското външно министерство каза, че е информирано за твърдения, че наемници, изпратени от Либия и Сирия, са се включили в боевете за Нагорни Карабах. Според министерството присъствието на подобни "незаконни въоръжени формирования" би представлявало дългосрочна заплаха за сигурността на всички околни държави.

Има твърдения, че такива наемници се сражават на страната на Азербайджан. Руското външно министерство не спомена пряко Азербайджан или Турция.

Според Кремъл Русия не вярва на обвиненията, че турската армия е пряко замесена в конфликта.

Турция вербува сирийски опозиционни бойци, които да се бият срещу кюрдските сили в Северна Сирия, а Макрон наскоро я обвини, че "масово е внесла джихадистки бойци" от там, за да се сражават в гражданската война в Либия.

Има опасения, че избухналите напоследък сблъсъци заради Нагорни Карабах могат да прераснат във война, след като враждуващите страни търсят подкрепа от регионалните сили Турция и Русия.

Турция обещава да подкрепя Азербайджан на всяка цена, но засега отрича да е пряко замесена в конфликта.

Русия, която има военна база в Армения, призовава за незабавно прекратяване на огъня.

По-рано днес Франция, Русия и САЩ поискаха незабавно примирие между Азербайджан и силите на етническите арменци в Нагорни Карабах и призоваха и за незабавно връщане към преговорите, предаде Ройтерс.

"Призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия между съответните военни сили", заявиха френският, руският и американският президенти в съвместно изявление в качеството си на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Призоваваме също лидерите на Армения и Азербайджан незабавно да поемат задължението добросъвестно и без поставяне на предварителни условия да възобновят по същество преговорите под егидата на съпредседателите на Минската група на ОССЕ", се казва в изявлението.

Минската група, създадена преди 18 години в рамките на ОССЕ, за да бъде посредник в този конфликт, така и не успя да сложи край на сблъсъците по линията на съприкосновение, отбеляза Франс прес.

Нагорни Карабах, населен предимно с арменци, се отцепи от Азербайджан през 1988 г., което доведе до война през 90-те, отнела живота на 30 000 души.

Боеве между азербайджанските сили и сепаратистите, подкрепяни от Ереван, избухнаха в неделя и продължават и до днес. До момента се съобщава за най-малко 128.