Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че високопоставени представители на правителството са искали от нея да работи срещу президента Доналд Тръмп, съобщиха американски медии, цитирани отр световните агенции.

Бившият държавен секретар Рекс Тилърсън и бившият началник на канцеларията на Белия дом Джон Кели искали Хейли да им помогне да подкопаят авторитета на Тръмп, за да "спасят страната". Тя обаче отказала. Хейли разказва за това в нова книга, която се очаква да излезе утре в САЩ, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Хейли даде вчера интервю за книгата си "С цялото ми уважение" ("With All Due Respect") за телевизия Си Би Ес. "Да действаш подривно срещу президента е наистина опасно нещо. Противоконституционно е и в разрез с това, което искат американците", заяви Хейли.

"Според тях (Тилърсън и Кели) техните решения, а не тези на президента са били в интерес на Америка", пише тя в книгата си. Мистър Тилърсън добави, че хората в страната ще умрат, ако президентът не бъде удържан, цитира написаното в изданието и Би Би Си.

"Вместо да казват това на мен, трябваше да го кажат на президента, а не да ме молят да се присъединя към плана им, каза тя пред Си Би Ес. "Би трябвало да бъде така: отидете да кажете на президента какви са различията ви и да напуснете, ако не ви харесва това, което той прави... Беше обидно."

Ники Хейли представи книгата си "С цялото ми уважение"

Снимка: AP/БТА

Тилърсън бе уволнен през март 2018 г., а Кели напусна Белия дом в края на същата година.

Хейли се оттегли по свое желание от поста в ООН също в края на 2018 г. Появиха се слухове, че тя има политически амбиции, мнозина спекулираха, че смята да се кандидатира за президент.

Доналд Тръмп междувременно туитна одобрението си към книгата: "Успех Ники!"

Какво още каза Ники Хейли

Бившият посланик в ООН заяви, че не е съгласна с президента за неговото отношение към руския президент Владимир Путин по време на среща им в Хелзинки през 2017 година.

Тя също така написа, че коментарите на Тръмп след смъртоносния митинг за "върховенството на белите" в Шарлотсвил през 2017 г., че има "добри хора от" двете страни", са били "нараняващи и опасни". При демонстрацията беше убита контрапротестиращата Хедър Хейър.

Но Хейли също така заяви, че подкрепя политиката на Тръмп по много въпроси, по които други от администрацията се противопоставят - като например решенията му да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран и да се оттегли от Парижкото споразумение за климата.

В интервюто за Си Би Ес тя също така критикува ходовете на демократите от Камарата на представителите на американския конгрес за импийчмънт на президента с думите, че импийчмънтът е "като смъртно наказание за представители на държавната власт".