Асоциация за насърчаване на етиката в американската политическа класа заяви ден преди оставката на Ники Хейли, че постоянният представител на САЩ в ООН е получавала неправомерно подаръци, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Вчера Хейли за всеобща изненада обяви, че подава оставка от поста. Единственото обяснение, което тя даде за решението си беше, че иска "да направи почивка" и увери, че не възнамерява да се кандидатира на президентските избори през 2020 г.

Президентът Доналд Тръмп прие оставката на Хейли.

В понеделник асоциацията "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон" в писмо до генералния инспектор на Държавния департамент е поискала разследване, за да се установи дали Хейли е спазвала "правилата за подаръците от лица извън правителството". Според тази организация Хейли и съпругът й са приели през 2017 г. седем безплатни полета с частни луксозни самолети от трима бизнесмени от щата Южна Каролина, на който Хейли беше губернатор преди да влезе в администрацията на Тръмп. Според асоциацията става дума за обща сума от "десетки хиляди долари". В същата година Хейли е приела билети за баскетболни мачове на обща стойност 19 558 долара.

Тръмп заяви междувременно, че обмисля да номинира бившата си съветничка Дина Пауъл за следващ постоянен представител на САЩ в ООН и отхвърли спекулациите, че би предложил дъщеря си Иванка за този пост, предаде Ройтерс. Пред журналисти в Белия дом президентът отбеляза, че Ники Хейли ще му помогне да избере приемника й.

Спекулации, че Иванка Тръмп може да получи поста се появиха, след като Хейли похвали нея и съпруга й Джаред Къшнър при обсъждането на оставката си в Овалния кабинет. Тръмп обаче заяви, че въпреки че Иванка би се справила страхотно като посланик на САЩ в ООН, той би бил обвинен в непотизъм, ако я избере.