Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че би желал да присъства на тържествата в Москва догодина по случай 9 май - Деня на победата, предадоха Ройтерс и ТАСС. Той говори пред журналисти в Белия дом, на която му бе зададен и въпрос дали е поканен на празненствата в руската столица по случай 75-годишнината от разгрома на нацистка Германия.

"Да, поканен съм в разгара на нашата избирателна кампания, но аз определено ще помисля за това посещение, - каза Тръмп. - Това е в самия разгар на политическия сезон, така че ще видя мога ли да направя (това посещение), но бих искал да отида."

Тръмп получи покана от руския президент Владимир Путин да дойде на честването на 75-годишнината от победата по време на срещата им в Япония в кулоарите на срещата на Г-20 през юни в Осака.

Американският президент нарече юбилея от края на войната "много голямо събитие".

Руският заместник външен-министър Сергей Рябков, цитиран от агенция РИА, каза вчера, че поканата на Путин към американския президент да присъства в Деня на победата в Москва е била "посрещната с интерес", но добави, че още няма отговор от Белия дом.

Все още не сме получили официален отговор от президента Доналд Тръмп за присъствието му на парада на 9 май в Москва, заяви на свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред РИА.

Поканата към Тръмп и неговият отговор

"Поканихме президента на САЩ да дойде при нас на 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, на 9 май следващата година. Президентът на САЩ реагира много положително."

Това заяви на 28 юни 2019 г. по време на срещата на върха на Г-20 в Осака помощникът на президента Владимир Путин - Юрий Ушаков,

"В това отношение се проведе разговор (между Путин и Тръмп) за това всяка страна колко е загубила по време на Втората световна война, чия роля е била решаваща, отбеляза се приносът на съветския народ за тази победа", добави тогава Ушаков.

Доналд Тръмп реагира положително на поканата, заяви Ушаков.

Срещата между Путин и Тръмп в Осака продължи 1 час и 20 минути. В нейното начало двамата лидери отбелязаха, че преговорите могат да бъдат добър повод за продължаване на диалога по важните теми в бъдеще. Двамата държавни ръководители обсъдиха ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна.