Американският президент Доналд Тръмп прие оставката на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. Тя ще напусне поста в края на годината, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Тръмп каза, че Хейли, която бе губернатор на Южна Каролина преди да получи назначението в ООН от него през ноември 2016 година, му е казала още преди шест месеца, че иска да се оттегли за известно време.

 

Говорейки пред репортери в Овалния кабинет днес на срещата си с Хейли, той я обсипа с похвали, каза, че е свършила невероятна работа и че двамата с нея са "решили много проблеми". Президентът изрази надежда, че тя ще се върне в управлението в друго качество.

Засега не е посочена причина за оставката. Опровергавайки някои спекулации, че тя храни аспирации за по-висок пост, Хейли каза в Белия дом днес с шеговит тон:

"Няма да се кандидатирам на изборите през 2020 г. за президент".

Хейли, която е на 46 години, миналия месец координира второто посещение на Тръмп в ООН, включително първото му лично председателство на заседание на Съвета за сигурност, посочва АП.

"За мен беше благословия да идвам всеки ден в ООН", каза тя и посочи, че нейната работа е била да защитава Америка на световната сцена.

"Вижте какво се случи със САЩ през тези две години във външнополитически план. Днес ние сме уважавана страна. Други страни може да не харесват онова, което правим, но го уважават", подчерта Хейли.

"За правителствените служители е много важно да разберат кога е време да се оттеглят. Понякога е добре да има ротация, за да могат и други хора да вложат същата енергия и усилия в работата", отбеляза Хейли в Белия дом.

Президентът каза, че обмисля много кандидатури за овакантения от Хейли пост и че ще вземе решение в идните 2-3 седмици кой ще е новият посланик на САЩ в ООН.

По-рано днес американското онлайн издание Axios съобщи, че по неофициална информация Хейли е обсъдила оставката си с Тръмп миналата седмица, когато го е посетила в Белия Дом. Новината шокирала мнозина високопоставени отговорници за външната политика на администрацията на американския президент.