Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не трябва да има публични изслушвания в разследването за импийчмънт, пише американското издание The Hill.

"Не трябва да има публични изслушвания. Това е измама", каза Тръмп пред репортери, докато напускаше Белия дом. Коментарите му обаче бележат разрив между съюзниците на президента и самия Тръмп, които прекараха последните седмици в призиви за прозрачност при продължаващото разследване за импийчмънт.

Първите публични изслушвания в процеса ще се проведат до дни. Демократите от Камарата на представителите разследват твърденията, че Тръмп е злоупотребил с поста си, като накарал правителството на Украйна да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън, вътрешен политически съперник на държавния глава, както и сина му Хънтър в замяна на военна помощ.

Комисиите, водещи разследването за импийчмънт пуснаха стенограми от изслушванията си при закрити врати с няколко настоящи и бивши служители порано. Всяко от свидетелствата показваше, че съществува широка загриженост относно ролята на адвоката на Тръмп Руди Джулиани в политиката на американските дипломатически служби в Украйна. Освен това има информация, че той се е опитал да премахне американския посланик в Киев от поста му.

Тръмп по-рано отново осъди процедурата по импийчмънт в един от найобширните си публични коментари по темата. Той атакува депутатите от Демократическата партия, водещи процеса по импийчмънт, и заяви, че лицата, подавали сигналите за нарушения, трябва да бъдат съдени "може би за държавна измяна". Президента омаловажи потенциалните последици от издадените до момента преписи, твърдейки, че не познава много от свидетелите и че никой от тях няма информация от първа ръка.

"Не се притеснявам от нищо", каза Тръмп. "Свидетелските показания минаха добре. Искам да кажа, в по-голямата си част никога не съм чувал дори за тези хора. (...) Изглежда, че никой няма информация от първа ръка", каза той. Президентът изтъкна, че единственото, което е важно от цялата процедура, е частичният препис от разговора му от 25 юли с украинския президент Владимир Зеленски. Той изобразява президента, призоваващ украинския си колега да "надникне" в делата на Байдън, след като Зеленски е помолил за военна помощ. Въпреки това, Тръмп твърди, че няма нищо нередно в документа.

Американският лидер добави, че е отворен да разкрие подобен документ, в който подробно се описва по-ранен разговор със Зеленски, ако демократите поискат копие. Комитетът по разузнаването в Камарата ще проведе публични изслушвания през следващите дни с трима свидетели, които са дали частични показания по-рано.