Правителството на Никарагуа заяви, че е предложило прекратяване на отношенията си с Ватикана броени дни след като се появиха съобщения, че папа Франциск е сравнил администрацията на президента Даниел Ортега с комунистическа или нацистка диктатура, предаде Асошиейтед прес. 

Агенцията отбелязва, че това става на фона на натиска срещу Римокатолическата църква в тази централноамериканска страна. 

Отношенията между църквата и никарагуанското правителство се влошават от 2018 г. насам, когато властите в Манагуа насилствено потушиха антиправителствените протести. Някои католически лидери дадоха подслон на протестиращите в църквите си и римокатолическата църква по-късно се опита да стане посредник между режима и опозицията, припомня БТА.

Но Ортега нарече католическите лидери, смятани от него, че проявяват симпатии към опозицията, "терористи", които подкрепят усилията за свалянето му от власт. Десетки религиозни дейци бяха арестувани или принудени да напуснат страната. 

Папа Франциск запази до голяма степен мълчание по въпроса, явно за да не подклажда излишно напрежение. Но в интервю за аржентински информационен сайт преди няколко дни Светият отец нарече правителството на Ортега "груба диктатура", ръководена от "небалансиран президент". 

На фона на слуховете, че правителството в Манагуа е скъсало връзките си с Ватикана след думите на папа Франциск, никарагуанското външно министерство разпространи изявление, в което казва, че е било "предложено прекратяване на отношенията между Република Никарагуа и Ватикана".