Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос беше посрещнат днес с негодувание и възмущение от пострадалите от пожарите жители в курорта Мати край Атина. Каменос посочи като важна причина за бедствието незаконното строителство, предаде БНР.

Пред министъра на отбраната хората обвиниха правителството дори в "безотговорност". Според тях причината за смъртта на толкова хора е липсата на план за евакуация. Пострадалите казаха, че голяма грешка от страна на властите е било нареждането да се спасяват в морето, когато спасителната фрегата не може да доближи пристанището в Рафина.

"Удавиха се малки деца и възрастни хора, които не могат да плуват, защо не помислихте за това", отправиха въпрос към гръцкия министър хората от Мати.

Министърът на отбраната даде отговор в интервю за медиите. Той подчерта, че основна вина имат незаконните строежи, които предишните правителства не са премахнали. На това мнение са и техническите експерти, които установиха, че много от къщите и вилите са без разрешение за строеж. Не са спазени основни изисквания от разпоредбите за противопожарна защита. Прокуратурата разследва причините за пожара.

Броят на загиналите достигна 82-ма души, съобщиха служители на пожарната.

Продължава издирването на десетки изчезнали лица.

Доброволци и сътрудници от аварийно-спасителната служба претърсват опожарени къщи в градчетата Мати, Рафина, Неа Макри и Неос Вуцас.

Ще претърсим всяка къща, каза говорителка на гръцката пожарна служба.

Разстроени роднини на изчезналите предават ДНК-анализи в моргата в Атина, където се идентифицират тленните останки на загиналите. Германската федерална полиция съобщи, че екип от нейни съдебни лекари помагат в Гърция за идентифициране на жертвите от горските пожари в Атика, предаде Асошиейтед прес.

Екипът включва ветерани от големи бедствия като самолетна катастрофа в Германия през 2002 г., при която загинаха 71 души, и цунами в Индийския океан през 2004 г., отнело живота на най-малко 225 хиляди души в няколко азиатски страни.

Всички пожари, които са представлявали заплаха за населени места, са били угасени.