Гръцката полиция е арестувала четирима души по подозрения за умишлено подпалване на един от пожарите в предградията на Атина, при които през последните два дни около 80 души изгубиха живота си, над 180 бяха ранени, а десетки се смятат за изчезнали.

Според гръцките медии четиримата арестувани са на възраст между 22 и 26 години. Те са задържани, докато се криели в изоставена къща, предаде Танюг, цитирана от БТА. Какви са били мотивите им обаче не се съобщава.

Причините за множеството пожари в района на Атика още не са официално съобщени. Компетентните органи водят разследване.

По-рано обаче професорът по астрономия и директор на Националната обсерватория в Атина Манолис Плеионис за гръцко радио, че високата температура и поривите на вятъра, които достигаха до рекордната скорост от 120 км/час, отчасти са причина за бедствтието.

Голямата скорост на вятъра със сигурност е създала условия за бързото разпространение на пожарите, каза той, подчертавайки, че скоростта на вятъра е рекордна за посладните 8 години. 

Междувременно гръцкият митрополит Амвросий, един от ожесточените противници на левицата, заяви, че катастрофалните пожари са "божие наказание" заради "неверника Ципрас".

"Атеистът премиер Алексис Ципрас предизвика божия гняв. Гърция е унищожена от огън и наводнения", написа в своя блог митрополитът, като цитира Новия завет, в който се казва, че заради отдръпването на народа от Бога се явяват различни бедствия като глад, епидемии, кръвопролития и престъпления. Той дори свърза пожарите в Атика с факта, че Ципрас не се е оженил за момичето, с което от дълго време има връзка.

В същото време ръководителят на Гръцкия център за превенция и контрол на заболяванията Теофилос Розенберг съобщи, че на пострадалите от катастрофалните пожари в Гърция ще бъде оказвана психологическа помощ. Той уточни, че психолози ще помагат и на роднините на загиналите, и на онези, които са видели как имуществото им изчезва в пламъците.

Същевременно екипи от епидемиолози ще проверяват дали в засегнатите от пожари райони има опасност за здравето на хората.