Сенатът на Съединените щати подкрепи Лин Трейси, кандидатът на президента Джо Байдън за посланик в Русия, часове преди украинският президент Володимир Зеленски да направи обръщение пред двете камери на американския Конгрес, съобщи Ройтерс.

"Съединените щати се нуждаят от посланик, който да ни представлява в Москва", заяви сенаторът Боб Менендес, председател на сенаторската комисия по външни отношения, отбелязвайки, че се навършват 300 дни от началото на руската война срещу Украйна.

Трейси, дългогодишен дипломат и настоящ посланик на САЩ в Армения, бе одобрена с огромно мнозинство от 93 гласа "за" и само 2 "против". Те бяха на сенаторите от Републиканската партия Ранд Пол и Майк Лий.

Байдън обяви кандидатурата на Трейси през септември, седмици след напускането на поста от Джон Съливан, който бе назначен от бившия президент Доналд Тръмп. Той заемаше поста, когато през февруари Русия нахлу в Украйна. Инвазията срина отношенията между Вашингтон и Москва до най-ниското им равнище от времето на Студената война.

"Неустрашимата Лин", както стана известна мисис Трейси в руските медии, е работила в дипломатическите мисии на САЩ в Туркменистан, Казахстан, Пакистан, Афганистан и Киргизстан, владее руски език. Тя ще е първата жена, която ще оглави американското посолство в Русия.

В началото на кариерата си Трейси изпълнява различни международни задачи, особено в Централна и Южна Азия, включително заместник-ръководител на мисията в посолството в Ашхабад, Туркменистан, главен служител в Пешавар, Пакистан, а от 1995 до 1997 г., и главен служител в Астана, Казахстан.

Трейси е политически служител в Кабул, Афганистан от 2002 до 2003 г., консулски служител в Бишкек, Киргизстан, между 1997 и 2000 г. и консулски служител в Пешавар, Пакистан. Била е и референт за Казахстан в Държавния департамент от 2003 г. до 2004 г. и за Грузия в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент от 2001 г. до 2002 г.

През август 2008 г. автомобилът, в който пътува, попада под обстрел, тя обаче остава невредима. Заради личните й качества и завръщането на поста още същия ден, Трейси е удостоена с орден за героизъм на Държавния департамент.

От 2011 до 2012 г. Трейси работи като директор за Централна Азия в Съвета за национална сигурност на САЩ. От 2012 г. до 2014 г. е заместник-помощник-секретар за Централна Азия в Бюрото по въпросите на Южна и Централна Азия. От 2014 г. до 2017 г. Трейси е заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Москва.