Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил Володимир Зеленски във Вашингтон тази седмица, тъй като Белият дом смята, че войната е навлязла в нова фаза, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

"Президентът вярва, че с наближаването на зимата, с навлизането в нова фаза на агресивната война на Путин, сега е подходящият момент двамата лидери да седнат лице в лице и да разговарят", каза той.

Очаква се основната тема на разговорите да бъдат по-нататъшните етапи на военна и икономическа помощ за Украйна. Американският президент написа в Twitter, че пожелава добър полет на Зеленски, като допълни, че имат много неща за обсъждане.

Според Кърби президентите ще обсъдят и възможните сценарии за прекратяване на войната. Това е деликатна тема, по която западните лидери не са съгласни, припомни той.

"Не се съмнявам, че ще говорят за това какво според Зеленски може да се счита за справедлив мир, какви са компонентите му и как можем да помогнем на Украйна да го постигне", каза Кърби в интервю за Си Ен Ен.

"Мистър Путин явно не се интересува от дипломация в момента", каза той. - Напротив, той се интересува от убийството на още украински цивилни."

Тази вечер Володимир Зеленски ще направи обръщение пред съвместно заседание на Конгреса.

Според източници от Вашингтон пътуването на украинския президент е било планирано спонтанно по време на телефонния му разговор с Джо Байдън на 11 декември.

Вашингтон разбира рисковете, които Володимир Зеленски поема, като напуска Украйна, и работи в тясно сътрудничество с неговата служба, за да гарантира безопасността му.

Според Си Ен Ен посещението на Зеленски в САЩ е своеобразна победа в пиар надпреварата с Путин, в която между украинския и руския президент имало пропаст с положителен резултат за Киев.