Русия обяви, че намеренията на САЩ да доставят системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" в Украйна "са провокация" и допълнително разширяване на военната намеса на САЩ в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Москва препоръчва на Вашингтон "да си направи правилните заключения" от предупрежденията на Москва, че доставяното от САЩ военно оборудване би могло да стане легитимна мишена за руски ракетни удари, добавя БТА.

Захарова също така каза, че Русия е получила извинение от Ватикана за коментарите на папа Франциск миналия месец, че руските войници от някои етнически малцинствени групи са "най-жестоките" бойци в украинския конфликт. По нейни думи Русия вече смята въпроса за затворен и тя се надява на конструктивен диалог между Москва и Ватикана.

Русия се опитва да превърне войната в Украйна в дълготрайна военна конфронтация и обучава нови дивизии на територията на съседния Беларус, заяви днес висш украински военен. Въпреки това бригаден генерал Олексий Громов каза, че вероятността от територията на Беларус да започне военна операция остава малка. Той добави, че няма вероятност да има прекратяване на огъня за новогодишните празници. "Ще има пълно прекратяване на огъня единствено когато на нашата земя не остане нито един окупатор", заяви Громов на пресконференция.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви днес, че по-нататъшни удари по украинската инфраструктура биха могли да доведат до сериозно влошаване на хуманитарната ситуация да предизвикат допълнително разселване на хора. В реч пред Върховния комисариат на ООН по правата на човека след свое посещение в Украйна Тюрк каза, че руските удари излагат милиони хора на "изключително трудни" условия.