Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отложи плана си за съдебна реформа след поредния ден на национални вълнения, когато работници се присъединиха към обща стачка срещу предложението и стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците, констатира Ройтерс.

Нетаняху едва ли е очаквал, че намерението му да даде на изпълнителната власт правото да назначава съдиите, а на парламента - възможност само с обикновено мнозинство да отменя решенията на Върховния съд , ще срещне толкова широк отпор от обществеността и ще доведе до една от най-големите вътрешни кризи в историята на Израел.

Наблюдателите обаче отбелязват, че израелският премиер не е отменил, а само отложи второто и третото четене на проектозакона за следващия месец. Противниците на критикуваната и в Израел, и в чужбина съдебна реформа са на мнение, че Нетаняху печели време.

В продължение на месеци стотици хиляди демонстранти излизаха по улиците на Тел Авив, Йерусалим и други градове, за да протестират срещу проект, който според критиците му ще унищожи системата за взаимен контрол и уравновесяване на правомощията, защитаваща израелската демокрация.

Нетаняху, който е разследван по обвинения в корупция, които той отрича, многократно обеща, че ремонтът на съдебната система няма да представлява заплаха за правата на личността, но не даде знак за отстъпване по който и да е от основните му елементи. И все пак едва ли сегашният премиер на Израел би искал да го сполети съдбата на бившия му колега Ехуд Олмерт (премиер от 2006 до 2009 г.), който през 2015 г. бе осъден на 18 месеца лишаване от свобода за корупция. Това беше първият случай в историята на страната, при който министър-председател отива в затвор.

Решението за отлагане на гласуването по реформата дойде след определено напрегнат уикенд, в който министърът на отбраната Йоав Галант беше уволнен, след като предупреди, че разделенията, причинени от плановете на Нетаняху за промени в съдебната система, са засегнали армията и застрашават националната сигурност.

Да остане Израел без министър на отбраната в момент, когато напрежението с палестинците в Западния бряг бързо се покачва (през миналата година там бяха убити 450 палестински екстремисти и мирни граждани, както и над 40 израелци), когато конфликтната ситуация с Иран също ескалира, едва ли е препоръчително и полезно.

Президентът на Израел Ицхак Херцог призова правителството да отстъпи. "В името на единството на израелския народ, в името на отговорността, ви призовавам незабавно да спрете този закон", заяви той рано сутринта в понеделник. Държавният глава предупреди за конституционен и социален колапс на Израел, ако правителството прокара плановете си без компромис и противно на всички несъгласни с тях.

Усещайки, че температурата на натрупаното в обществото напрежение става твърде висока, Нетаняху стана "помирител".

"Реших да отложа второто и третото четене, за да постигна широк консенсус", каза Нетаняху в телевизионно обръщение, наричайки този ход "шанс за избягване на гражданска война" .

Какво представлява съдебната реформа в Израел?

Със съдебната реформа израелското правителство преследва целта да даде възможност на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство. По този начин почти напълно ще се премахне правомощието на съда за контрол върху законите. Освен това се предвижда политиците да получат по-голямо влияние при назначаването на съдиите. Според правителството реформата има за цел да преработи съдебната система, която дава на съдилищата и на правните съветници на правителството твърде голяма възможност да влияят върху законодателството.

Какво се критикува в реформата?

Критиците виждат в плановете за съдебна реформа заплаха за демократичното разделение на властите. Върховният съд е особено важен за поддържането на върховенството на закона и правата на човека, тъй като в Израел няма писана конституция (функцията на конституция в страната се изпълнява от 14 отделни закона, известни като Основни закони на Израел - бел. ред.).

Междувременно икономисти и водещи представители на високотехнологичната индустрия и банковия сектор предупреждават за бягство на инвеститори и капитали от Израел с оглед на нестабилността поради спора за реформите. Плановете ще отслабят доверието в институциите, което в крайна сметка може да доведе до загуба на просперитет, коментира "Аугсбургер алгемайне цайтунг".

Докъде стигна Нетаняху в реализиране на плановете си?

Дясното правителство на Израел, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху, представи в края на февруари две части от спорния пакет за реформа на първото от трите четения в парламента. Нетаняху успя да прокара двете части благодарение на мнозинството на своята коалиция от 64 от общо 120 места в Кнесета. Едната част засилва влиянието на правителството при избора на съдии, а другата ограничава правомощията на Върховния съд да отменя закони.

За да бъде приет законопроектът, са необходими общо три четения. Законопроектът, който ще даде на управляващите политици по-голямо влияние при назначаването на съдии, беше одобрен от Комисията по съдебна власт и отнесен за последните две четения в пленарна зала. Първоначално не беше ясно кога парламентът ще го гласува.

Чува ли министър-председателят гласа на протеста?

Едва ли може да се каже, че премиерът на Израел чува и приема аргументите на противниците на исканата от него съдебна реформа. Както съобщи германското издание "Тагесшау", социологическите проучвания показват, че повечето израелци искат реформите да бъдат забавени, за да се даде възможност за диалог с критиците - или не искат реформи като цяло.

От своя страна Нетаняху е праволинеен - според него протестиращите "потъпкват демокрацията", както той заяви и ги обвини в подстрекаване към насилие. "Народът упражни правото си на глас и народните представители ще упражнят правото си на глас тук, в израелския Кнесет. Това се нарича демокрация", защити се той пред своята партия "Ликуд".

Ще спрат ли протестите?

Протестите продължават от началото на тази година, но през последната седмица те се разраснаха значително. В неделя и понеделник десетки хиляди израелци се събраха пред сградата на Кнесета в Йерусалим.

В страната беше обявена обща стачка в знак на протест срещу реформата, към която се присъединиха транспортни работници, медици, държавни служители, банкери и служители на частни компании. В резултат на това работата на почти всички институции беше парализирана - полетите от международното летище "Бен Гурион", главното международно летище в страната, бяха преустановени, а основните пристанища в страната бяха затворени. Затворени бяха дори ресторантите на "Макдоналдс".

След изявлението на Нетаняху израелската синдикална федерация "Хистадрут" обяви край на общата стачка.

Може да се очаква, че до следващата сесия на парламента протестната активност ще намалее, но дали бурята на негодуванието ще се разрази отново, зависи от това какво решение на кризата ще сътвори за един месец Нетаняху.

"Рационалната" движеща сила на Нетаняху

От 2021 г. насам в съдилища в Израел срещу Нетаняху се разглеждат обвинения в подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Той отрича да е извършил каквото и да е нарушение и твърди, че е станал жертва на отмъщение от страна на политическите си опоненти.

Миналата есен, след като спечели изборите и отново оглави правителството, Нетаняху се захвана със съдебна реформа. Според протестиращите по този начин премиерът се опитва да попречи на съда да го отстрани от длъжност.

Същността на реформите на Нетаняху е да лиши съдебната власт от възможността да влияе върху решенията на законодателната и изпълнителната власт.

Върховният съд на Израел може да отменя закони, които смята за противоконституционни.

Освен всичко друго министрите вече няма да са задължени да следват съветите на своите правни съветници, които от своя страна се отчитат пред главния прокурор, който е независим от правителството.

Критиците на закона твърдят, че като премахва механизмите за контрол и баланс, които ограничават властта на правителството, Нетаняху превръща израелската демокрация в авторитарен режим. Нетаняху, напротив, нарича сегашното положение, при което съдът може да ограничава дейността на парламента, избран от народа, антидемократично.

Как реагира опозицията?

Отлагането на гласуването на проектозакона за съдебна реформа съвсем не означава, че ще има отстъпки и по същество, т.е. Нетаняху просто печели време. Той обяви, че ще търси разговори с опозицията, за да получи по-голямо одобрение за реформата, посочва А Ер Де. Но подобни изявления са правени многократно в миналото. Министърът на правосъдието Левин е цитиран в израелските медии да казва: "Трябва да бъдем умни - ще прокараме реформата по-късно".

Лидерът на опозицията Яир Лапид реагира хладнокръвно:

"Ако Нетаняху се опита да ни измами, той отново ще открие много патриотично настроени израелци, които ще се борят решително за нашата демокрация. От друга страна, ако правителството е готово за истински и честен диалог, можем да се оттласнем от дъното по-силни и обединени и да превърнем този момент в значим в общия ни живот. Това е най-голямата криза в историята на Израел. Ние сме решени да я разрешим заедно, за да можем да живеем тук заедно."

Засега Нетаняху спечели месец време. Малко вероятно е да се откаже от плановете за съдебната си реформа, тъй като това би било проява на слабост от негова страна. А той не е известен с това да признава грешки. Но е и малко вероятно да постигне компромис с опозицията.

Така че дали кризата в Израел ще се затегне и ще доведе до поредни предсрочни избори, предстои да се види в края на другия месец. Засега фактите говорят, че намеренията на Нетаняху разцепиха обществеността в Израел.