Официалният брой на загиналите е над 140 души, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Членовете на семейството му и хората, спасени от него, поздравиха като герой 18-годишния строителен работник Муелмар Магаланес, докато тялото му лежеше в ковчег в импровизиран евакуационен център близо до унищоженото им село. "Винаги ще съм благодарна на Муелмар. Той даде живота си за моето дете. Никога няма да забравя саможертвата му", каза Менчи Пеналоса - майката на шестмесечното момиченце, което той спасил, преди да бъде отнесен от течението.
Муелмар бил у дома си, когато тропическата буря Кетсана изсипа дъждове, невиждани от 40 години върху филипинската столица и околните райони. В началото семейството, свикнало с проливни дъждове, не обърнало особено внимание. Младежът и баща му решили да евакуират семейството, когато разбрали, че реката е излязла от бреговете си. С помощта на един от по-големите си братя, Муелмар вързал въже около кръста си и изтеглил един по един братята и сестрите си на висок терен.
След това обаче решил да се върне за съседи, попаднали в капан на покривите. След много пътувания, умореният и зъзнещ той бил отново в безопасност, когато чул Пеналоса да пищи, докато тя и бебето й били отнасяни на кутията стиропор, която използвали за да прекосят течението. Изтощеният младеж ги изтеглил при останалите съседи, но след това бил отнесен от течението.
Тялото му е намерено заедно с още 28 загинали при наводнението в този район.

Вижте още снимки от трагедията