Руският опозиционер Алексей Навални разкритикува като "тоталното беззаконие" процедурата срещу него след арестуването му снощи и откарването му в полицейско управление, където съдия трябва да се произнесе за поставянето му под стража, предаде Франс прес.

"Не разбирам какво става. Виждал съм много подигравки с правосъдието (. . .), но това е тотално беззаконие", заяви критикът на Кремъл във видеозапис, разпространен чрез Туитър от говорителката му Кира Ярмиш.

Привържениците на Навални от неговия Фонд за борба с корупцията заявиха, че вчера той е бил задържан "незаконно" на връщане от лечение в Германия и полицията не му разрешава достъп до неговите адвокати.

Според Ярмиш двама негови съветници са били допуснати в сградата на полицейското управление в Химки край Москва, където властите го държат, но не им е било разрешено да разговарят с него. Полицията нарушава закона, коментира адвокатката му Олга Михайлова по радио "Ехото на Москва".

Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска съдът да арестува Навални, докато бъде разгледан въпросът да се смени условната му присъда за измами по делото "Ив Роше" с ефективна, предаде ТАСС. По-рано агенцията предупреди, че Навални е застрашен от ефективна присъда, тъй като е нарушил мярката за неотклонение - подписка.

Популярният руски опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални беше задържан снощи на московското летище "Шереметиево" при завръщането си от Германия, където се лекуваше от предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок".  Минути преди това, преди да премине паспортния контрол, Навални заяви пред журналистите, които пътуваха с него, че не се страхува от нищо:

"Ще изляза и ще си отида вкъщи, защото зная, че съм прав. Зная, че всички наказателни дела срещу мен за изфабрикувани. Не само правдата е на моя страна, но и съдът. Искат да ме вкарат в затвора заради дело, по което имаше решение на Европейският съд в моя полза."

ЕС и САЩ вече остро реагираха на задържането на Навални като нарушение на международните задължения на Москва и поискаха незабавното му освобождаване.

"Реакцията на западните страни на новината за завръщането на Алексей Навални в Русия цели да отвлече вниманието на хората от дълбоката криза на либералния модел на развитие". Това заяви в отговор днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за дейността на дипломацията на Москва през 2020 г.