Със самолетни неволи и арести на привърженици бе съпроводено завръщавето от Германия в Русия на опозиционера Алексей Навални.  Самият той също бе задържан след кацането си в Москва.

Пътническият самолет, на чийто борд се намираше Навални, кацна тази вечер на летище "Шереметиево" в столицата Москва след едночасови перипетии. Самолетът на руската авиокомпания "Победа", който излетя днес следобед от Берлин, трябваше по разписание да кацне към 19.20 ч. на друго московско летище - "Внуково". То обаче изненадващо затвори за пристигащи полети малко преди това и той бе пренасочен към "Шереметиево".

Според журналист от Франс прес, който се намирал на борда на самолета, пилотът първо съобщил, че кацането ще се забави с 30 минути заради "технически проблем". След това той уведомил пътниците, че самолетът ще кацне на летище "Шереметиево", а не на "Внуково".

В самолета от Берлин Навални заяви, че е щастлив и че не очаква да го задържат.

Снимки: АР/БТА

По-рано руските сили за сигурност задържаха десетки привърженици на опозиционния лидер, които го чакаха на летище "Внуково" в столицата Москва, предаде Ройтерс.

Иван Жданов, един от най-близките сътрудници на Навални, написа в Туитър, че сред задържаните са няколко основни съюзници на критика на Кремъл, включително Любов Собол, Руслан Шаведдинов, Иля Пахомов, Алексей Молокоедов, Анастасия Кадетова и Константин Котов, съобщи Франс прес.

Снимка: АР/БТА

Руските власти бяха предупредили да не бъдат провеждани каквито и да било неразрешени "обществени прояви" на летище "Внуково". Въпреки това около 200 привърженици на Навални се бяха събрали на аерогарата, на която опозиционерът така и не кацна. Там имаше и масирано присъствие на силите за сигурност.

Навални се завърна в Русия за първи път след като обяви, че е бил отровен през август и бе откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

Още снимки вижте ТУК>>

Веднага след кацането си на летище "Шереметиево" в Москва, когато се канеше да мине паспортен контрол, Навални беше задържан, предаде Франс прес.

Затворническите служби в Русия потвърдиха, че са задържали опозиционера. Те го обвиняват в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година. Навални "ще бъде задържан под стража до решение на съда" по неговия случай, се посочва в комюникето на затворническите служби.