Светът е на ръба на "катастрофален провал на нравствеността" при разпределянето на ваксините срещу КОВИД-19, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

По думите му перспективите за справедливо разпространяване на ваксините поставят под сериозен риск схемата за глобален достъп до ваксини COVAX, по която от следващия месец ще се разпращат ваксини. Шефът на СЗО прикани страните и производителите към справедливо разпределяне на ваксините по света и отбеляза, че миналата година са били сключени 44 двустранни договора за тяхната доставка и най-малко 12 през тази година.

"Това може да забави доставките по COVAX и да доведе до сценария, който COVAX трябваше да предотврати - запасяване, хаотичен пазар, некоординиран отговор и продължаващ социален и икономически срив", каза той в началото на годишното заседание на управителния съвет на СЗО в онлайн формат.

Над 39 милиона дози от ваксини са били доставени в 49 държави с високи доходи, докато за една от бедните страни - само 25 дози, съобщи Гебрейесус и констатира, че в крайна сметка тези действия ще удължат пандемията.

Според наблюдатели това двудневно заседание на съвета на СЗО е едно от най-важните в 70-годишната история на здравната агенция на ООН. То трябва да определи ролята на организацията за дълъг период след края на тази пандемия