Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва предизвика остра реакция от ЕС, САЩ, екипа на Байдън и от редица европейски страни. Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова пък посъветва политиците, които са публикували подготвени предварително коментари относно ситуацията с блогъра Алексей Навални да уважават международното право и законодателството на Руската Федерация, предаде ТАСС.

"Онова, което искам да кажа на господин Джейк Съливан, както и на много други задгранични деятели, които публикуват предварително изготвени коментари, е: уважавайте международното право, не посягайте на националното законодателство на суверенни държави и се заемете с проблемите във вашите собствени страни", написа Захарова в страницата си във Фейсбук.

Навални беше задържан снощи при паспортния контрол на московското летище Шереметиево по-малко от час, след като долетя от Берлин, въпреки че беше предупреден, че е изправен пред непосредствен арест.

Политически реакции

Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и призова за незабавното освобождаване на опозиционера, предадоха световните агенции.

Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел призова руските власти да зачитат правата на Навални и също поиска неговото незабавно пускане на свобода. Борел допълни, че политизирането на съдебната система е неприемливо.

Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън, Джейк Съливан, призова Русия незабавно да освободи критика на Кремъл.

"Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност", написа в Туитър Джейк Съливан. "Атаките на Кремъл срещу г-н Навални не са просто нарушение на човешките права, а обида към руския народ, който иска гласът му да бъде чут".

САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер при завръщането му в Русия няколко месеца след предполагаемото му отравяне. Това се казва в изявление и на американския държавен секретар Майк Помпейо, предаде Франс прес.

В съобщението се изразява голямо безпокойство от ареста на Навални и се казва, че задържането му е последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и независими гласове, критикуващи властите, да бъдат заглушени.

Френското външно министерство също призова за незабавното освобождаване на Навални.

"Франция отчита с голямо безпокойство ареста на господин Алексей Навални. С европейските ни партньори следим ситуацията с най-голямо внимание и призоваваме за неговото незабавно освобождаване", се казва в изявление на говорителката на ведомството Аниес вон дер Мюл, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи на Австрия изрази безпокойство от задържането на Навални, предаде ТАСС. В изявление се настоява за неговото незабавно освобождаване и за провеждане на пълно и независимо разследване на покушението срещу живота му, предаде ТАСС.

Полският премиер Матуш Моравецки нарече задържането на опозиционера още един опит за сплашване на демократичната опозиция в Русия и каза, че бърз и недвусмислен отговор от страна на ЕС е от съществено значение. Моравецки припомни, че зачитането на правата на гражданите е крайъгълен камък на демокрацията, предаде Ройтерс.

Външният министър на Чехия Томаш Петържичек заяви, че има намерение да сезира Съвета на ЕС относно задържането на Навални. Той ще настоява въпросът да се разглежда на следващото заседание на Съвета на ниво външни министри, предаде ТАСС.

Дипломат №1 на Словакия Иван Корчок пък каза, че мястото на Навални не е в затвора, а на политическата сцена, като участник в едно свободно и безопасно политическо съревнование.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо призова за незабавното освобождаване на Навални, като определи задържането му при пристигането му в Русия за "много сериозен въпрос, който поражда безпокойство". Ди Майо изрази увереност, че правата на Навални ще бъдат зачитани.

Новият канадски външен министър Марк Гарно пък каза, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при пристигането му в Москва и смята това за неприемливо. Министърът каза, че Канада ще продължи да иска обяснения във връзка с отравянето на Навални, предаде Франс прес.

Навални: Не се страхувам, защото всички дела срещу мен са измислени

Малко преди да премине паспортния контрол Навални заяви пред журналистите, които пътуваха с него, че не се страхува от нищо.  

"Отивам към паспортен контрол абсолютно спокойно. Ще мина през него и ще се прибера вкъщи, защото аз знам, че съм прав. Знам, че всички дела срещу мен са измислени. Не само истинaта е на моя страна, но и съдът. Искат да ме задържат по дело, за което вече има решение на Европейския съд в моя полза. За това от нищо не се страхувам и ви призовавам и вие да не се страхувате. Благодаря!"

На гишето за паспортен контрол Навални беше задържан под предлог, че е нарушил условията на изпитателния си срок, наложен с присъда от 2014 г. Предстои съдът да му определи мярка за неотклонение.

Съюзник на Навални написа в Туитър, е той е задържан в полицейски участък близо до летището, предаде Ройтерс.

Стотици привърженици на Навални го очакваха на московското летище "Внуково", където трябваше да кацне самолетът на авиокомпанията "Победа" от Берлин. В последния момент самолетът беше пренасочен към друг столичен аеропорт - "Шереметиево", където се приземи със закъснение. Повече от 50 души бяха задържани от полицията, сред които и юристът на "Фонда за борба с корупцията" Любов Собол.

Арестът изглежда показа, че властите в Москва повече няма да толерират дейностите на дългогодишния антикорупционер и правителствен критик, който през последното десетилетие се превърна в най-видния опонент на президента Владимир Путин.