Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подвластен на военни пучисти и скоро ще бъде "елиминиран" от контролиращата го фракция. Той ще бъде свален с военен преврат. Това обяви бившият премиер на страната, а сега лидер на опозиционната Партия на бъдещето Ахмет Давутоглу, предава eadaily.com.

Някога близкият сътрудник на Ердоган каза, че турският лидер е бил силно повлиян и от младшия си коалиционен партньор и лидер на крайнодясната Партия на националистическото движение (PND) Девлет Бахчели.

"В момента Ердоган е под ръководството на останки от периода от 28 февруари", каза Давутоглу в интервю за турския телевизионен канал Karar, позовавайки се на "кадифения преврат" от 1997 г., който се смята, че е мотивиран от страха на светските военни в Турция от тогавашната власт.

"Предупреждавам. Г-н Ердоган скоро ще бъде елиминиран. Г-н Ердоган е на кръстопът, ще му бъде много трудно да спечели избори с Народния алианс (коалицията на управляващата Партия на справедливостта и развитието, водена от Ердоган и PND Девлет Бахчели - б.р.) ", обяви Давутоглу.

Той критикува Ердоган, че не е взел отношение относно нападението, станало по-рано този месец, срещу представител на опозицията, който беше ранен.

Заместник-председателят на Партията на бъдещето Селчук Оздаг беше атакуван от въоръжена група пред дома му в Анкара. Двама души бяха задържани във връзка с нападението, за което се твърди, че е извършено от група, свързана с турски националисти.

Давутоглу смята, че Ердоган не приема атаката сериозно, тъй като не е пожелал "на Оздаг да се възстанови бързо и не се е зарекъл да открие престъпниците".

Припомняме, че Ахмет Давутоглу напусна управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) миналата година и обяви на 13 декември 2019 г. създаването на Партията на бъдещето.

Давутоглу придружи представянето на своя политически проект с поредната порция остра критика към държавния глава и ПСР. Според него развитието на Турция се ограничава от концентрацията на власт, икономическата криза и атмосферата на страх.

Бившият премиер призова своите сътрудници да "преразгледат политическата система" на Турция.

Давутоглу стана премиер на Турция през 2014 г. - след петгодишен мандат като външен министър. Но през 2016 г. неочаквано се раздели с Ердоган и подаде оставка.

Дистанцирането на Давутоглу, на бившия вицепремиер Али Бабаджан и на редица други видни функционери на ПСР, включително бившия турски президент Абдула Гюл, от Ердоган дойде след опита за преврат през юли 2016 г.

Освен това Давутоглу е сред политиците, които не одобряват преминаването на Турция от парламентарна към президентска система на управление, а това бе инициирано от настоящия държавен глава.