Руският опозиционен политик Алексей Навални заяви, че ще съди говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, след като той го обвини, че работи за ЦРУ, предаде Ройтерс.

Преди това Навални каза, че според него руският президент Владимир Путин стои зад предполагаемото му отравяне, заради което опозиционерът беше приет за лечение в Германия.

"Смятам, че Путин стои зад това престъпление и нямам други версии за случилото се", заяви Навални в интервю за германското сп. "Шпигел".

Песков каза в отговор, че обвиненията на Навални срещу Путин са недопустими, неоснователни и обидни.

"Не е пациентът този, който работи със западното разузнаване, а западното разузнаване работи с него. Това би било по-точно. Има такава информация. Мога дори определено да кажа - специалисти от американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) работят в момента с него", заяви говорителят на Кремъл пред репортери чрез видеоконферентна връзка.

На свой ред Навални написа в своя уебсайт: "Първо, ще съдя Песков. И второ, искам да бъдат публикувани доказателства и факти, които да показват моята "работа със специалисти на ЦРУ". Покажете ги по телевизията в най-гледаното време. Имате моето позволение."

Междувременно Великобритания, Франция, Германия, Естония и Белгия заявиха, че отравянето на Алексей Навални е заплаха за международния мир и сигурност. Това се казва в писмо, което петте страни адресираха до Съвета за сигурност на ООН, съобщи Ройтерс.

"Призоваваме Руската Федерация да разкрие спешно, напълно и по прозрачен начин обстоятелствата, свързани с тази атака и да информира Съвета за сигурност във връзка с това", се казва в писмото.