Критикът на Кремъл Алексей Навални днес заяви в своя публикация в социалните медии, че е бил информиран, че са му били повдигнати нови обвинения, предаде Ройтерс.

В коментари, публикувани чрез негови сътрудници, той заяви, че сега са му били повдигнати обвинения по Член 214 от руския наказателен кодекс, който обхваща прояви на вандализъм, добавя БТА.

"Нямам представа какво е Член 214 и няма как да разбера. Вие ще знаете, преди аз да разбера", заяви Навални в своя канал в "Телеграм".

"Те наистина повдигат нови обвинения срещу мен на всеки три месеца. Рядко е затворник, който е в изолатора в продължение на повече от година, да води такъв динамичен социален и политически живот", добави той.

Четиридесет и седем годишният Навални вече излежава присъди с обща продължителност 30 години в наказателна колония по включващи екстремизъм обвинения, които той отрича и прекара голяма част от последните две години в изолатор за редица предполагаеми нарушения, отбелязва Ройтерс.

Той е най-добре познатата фигура в страдащата от разцепление руска опозиция. Поддръжниците му го представят за политик в стила на Нелсън Мандела, който един ден ще бъде освободен от затвора, за да поведе страната.

Политическото движение на Навални бе обявено за противозаконно и ключовите му фигури бяха изпратени в затвора или избягаха в чужбина като част от мерки за потушаване на инакомислието, които бяха засилени, откакто в началото на миналата година президентът Владимир Путин изпрати въоръжените си сили в Украйна, припомня Ройтерс.