Руският опозиционер Алексей Навални призова Европейския съюз да предприеме твърди действия срещу олигарси, близки до Кремъл.

Призивът му идва ден, след като стана известна диагнозата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която предизвика задочен спор между Москва и Берлин.

Навални беше лекуван в Берлин миналия месец след възможно отравяне с това нервнотоксично вещество, след като се почувства зле и впоследствие изпадна в кома по време на вътрешен полет в Русия.

Ще има ли санкции

"Санкциите срещу цялата страна не работят. Най-важното е да се наложи забрана за влизане на тези, които се облагодетелстват от режима, и да им бъдат замразени активите", е казал Навални пред германския вестник "Билд", цитиран от Ройтерс. "Те злоупотребяват със средства, крадат милиарди, а през уикенда летят до Берлин или до Лондон, купуват скъпи апартаменти и седят по кафенетата", заявява критикът на Кремъл.

Той е дал като пример за възможен обект на санкции Валерий Гергиев, главен диригент на Мюнхенската филхармония, когото е определил като привърженик на руския президент Владимир Путин.

Навални е критикувал още бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, приятел на руския президент и лобист на руски енергийни компании, когото нарекъл "момче за поръчки на Путин, който защитава убийци".

Пред "Билд" Навални е повторил убеждението си, че отравянето му е било извършено по директна заповед от Владимир Путин.

Каква е "присъдата" на ОЗХО

Във вторник, 6 октомври, ОЗХО обяви, че в кръвта на руския опозиционер Алексей Навални е открито вещество от типа на "новичок". Пробите от кръвта и урината на Навални са съдържали холинестеразен инхибитор, подобен на две химически вещества от групата на "новичок", които бяха забранени от ОЗХО през 2019 г.

Как реагира Русия и как Германия

Русия разглежда ситуацията около "блогъра" Навални за долнопробна провокация дотогава, докато не получи доказателства, заяви постоянният представител на Москва в ОЗХО Александър Шулгин и добави, че Русия няма намерение да се оправдава пред западните страни, предаде ТАСС. Въпреки всички призиви от съмнителен тип към нас да проведем национално разследване, да си сътрудничим с ОЗХО и т.н., ние заявяваме, че Русия на никого не е длъжна: нито на Германия, нито на други страни, които безапелационно и без доказателства твърдят, че Русия уж била виновна за "отравянето" на Навални", каза руският дипломат. Той смята, че Германия е длъжна да отговори на руските искания за правна помощ и да й предостави всички материали и веществени доказателства, които според германската страна доказват извършването на престъпление срещу руски гражданин.

На това външният министър на Германия Хайко Маас отговори, че използването на нервен агент не е двустранен проблем между Германия и Русия, а международен въпрос, предаде Ройтерс. Той каза, че анализът на ОЗХО е на разположение на всичките 193 страни-членки на организацията и докладът й означава, че Русия не може повече да си намира извинения да не отговаря. Маас допълни, че за Германия "всяка употреба на химическо оръжие е напълно неприемлива и не може да остане без отговор".