С помощта на четири световни разследващи медии руският опозиционер Алексей Навални посочи поименно и със снимки хората, които опитаха да отровят с Новичок.

Според разследването на партньорските сайтовете „Белингкат“ и „Инсайдър“, телевизия Си Ен Ен и германското списание „Шпигел“ посегателството е извършено от група от осем сътрудници на секретното подразделение на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), наречено „Институт по криминалистика“.

Той е създаден още през 1977 г. като високотехнологично подразделение към КГБ. Това е широкопрофилна организация, която представя услуги като тестване с детектор на лъжата, разпознаване на лица и глас, както и роботизирано разминиране. Според избягали на Запад съветски и руски разузнавачи Институтът има секретна химическа лаборатория в Москва.

През 2007 г. в статия на сайта на Gazeta.ru (впоследствие изтрита, но запазена в архива на интернет) се съобщава, че полоният за убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. също е бил доставен от "Института по криминалистика".

Разследването цитира "голям обем доказателства под формата на данни от пътувания и комуникации". Според тях отравянето на известния критик на Кремъл е било подготвяно още от 2017 г.

"От началото на 2017 до август 2020 г. членове на таен отдел на ФСБ, специализиран в работата с отровни вещества, са следили Навални по време на пътуванията му из Русия, летели са заедно с него над 30 пъти и са направили най-малко два опита да го отровят преди операцията в Томск", съобщава "Белингкат" за отравянето.

Навални стига до извода, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил отравянето му, след като през 2017 г. е обявил, че ще се кандидатира за президент. Кремъл отрича да има нещо общо.

"Белингкат" е базирана във Великобритания група за разследвания на отворени данни. Те са идентифицирали трима служители на ФСБ от споменатия таен отдел, които са пътували заедно с Навални до Новосибирск и след това са го последвали до Томск, където той е бил отровен.

Разследването, в което участва българинът Христо (Кристо) Грозев, започва с анализ на полетните данни на пътниците от полетите използвани от Навални, с които не е трудно да се сдобие човек в Русия. В следващите етапи на работата им се използват данни от мобилните оператори, които също се продават на черния пазар.

Тримата са били подкрепяни и надзиравани от "най-малко" петима други служители на ФСБ, някои от които също са пътували до Омск, където Навални е приет в болница, след като се почувствал зле.

Докладът посочва имената на Алексей Александров, Иван Осипов - и двамата лекари, и на Владимир Пиняев. Разследването не казва дали тримата са потърсени за коментари.

"Членовете на отдела са комуникирали помежду си по време на операцията, с рязко зачестяване на комуникацията точно преди отравянето, както и през нощта, когато Алексей Навални напуска хотела и се отправя към летището в Томск", се казва в разследването.

Навални се почувства зле малко след излитането за Москва. Екипажът прави принудително кацане в Омск, където 44-годишният опозиционер е настанен в болница, откъдето по-късно е преместен в Германия. Лекарите установиха, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество. Руските власти забавиха заминаването на руския опозиционен лидер за Берлин, като според ФБК това е направено, за да бъдат заличени следите на Новичок в организма му.

Докладът на "Белингкат" излиза два дни след като британският вестник Таймс цитира западни разузнавателни източници, според които е направен втори опит за отравяне на Навални, малко преди да бъде транспортиран в Германия.