Европейският съюз обяви днес, че е постигнато споразумение за създаване на първия общностен фонд за подпомагане на изследванията и развитието в областта на отбраната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Европейският фонд за отбрана ще включва около 7,95 милиарда евро за периода 2021-2027 г. Близо една трета от парите ще бъдат използвани за изследователски проекти, а останалите - за развиване на отбранителните технологии.

Споразумението все пак трябва да бъде одобрено от държавите членки и Европейския парламент, а това ще зависи от окончателното приемане на дългосрочния бюджет на общността. Лидерите от ЕС постигнаха политическо споразумение за бюджета миналата седмица, така че този ход вероятно ще бъде формалност.

Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, чиято страна е ротационен председател на Евросъюза, каза, че фондът "ще засили способността на ЕС да защитава своите граждани и ще го направи по-силен световен играч".

Първоначално за фонда бяха предвидени около 13 милиарда евро, но пандемията от коронавируса наложи промяна в приоритетите и целият бюджет на ЕС беше променен, за да се помогне за финансиране на възстановяването.