С възгласи "Смърт за Америка" хиляди иракчани се присъединиха към погребалната процесия на поклоненията на иранския командир Касем Солеймани и високопоставеният военен ръководител Абу Махди ал-Муханди, които бяха убити при американски военни удари с дрон.

Погребалният кортеж тръгна около Кадимия, шиитски поклоннически квартал на Багдад, преди да се насочи към правителството на Зелената зона и дипломатическото звено, където трябва да се проведат погребенията.

Общо 10 души - петима иракчани и петима иранци - бяха убити при американския военен удар в петък сутринта пред летището в Багдад от безпилотен дрон.  Телата на загиналите бяха докарани в Кадимия, натоварени в задната част на пикапи. Ковчезите бяха обвити в националните флагове на загиналите.

Десетки хиляди иракчани, сред които висши ръководители, се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад.

Тълпата скандираше "Смърт на Америка", докато кортежът с десетте ковчега преминаваше през багдадския квартал Казимия. Шествието започна от храма на Имам Кадим, един от най-свещените обекти за шиитите. Много от участниците бяха облечени в черно и носеха иракски знамена или знамена на подкрепяни от Иран военизирани формирования, лоялни на Солеймани.

След шествието през Казимия кортежът влезе в силно охраняваната Зелена зона Багдад, където се състоя официалното погребение. На него присъстваха иракският премиер Адел Абдел Махди, лидерът на проиранските сили в иракския парламент Хади ал Амери, командващият милициите Хашд аш Шааби Фалех ал Фаяд и лидери на шиитски фракции. Насроченото извънредно заседание на парламента беше отложено за неделя, за да може депутатите да присъстват на погребението, отбелязва АФП.

След приключването на официалното погребение десетте тела бяха отправени в Кербала, откъдето ще бъдат транспортирани в Наджаф - два свещени шиитски града в южен Ирак - за последните молитви преди погребението на Мухандис и откарването утре на тленните останки на Солеймани в Иран.

ООН отказа да оцени законността на въздушния удар на САЩ по летището в Багдад Конвоят си проправи път през море от опечалени, някои от които носеха портрети на върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменей.

От днес започва тридневният траур, който Иран обяви заради смъртта на Солеймани.

Снимка: БТА/XINHUA

Генералът ще бъде погребан във вторник в родния му град Керман в централен Иран.

Снимка: БТА/XINHUA