Във военната база "Рамщайн" в Германия НАТО ще създаде космически център за свръзка и за наблюдение на заплахите. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след края на първия ден от виртуалното двудневно заседание на министрите на отбраната на страните от алианса, съобщи БТА.

Той не уточни кога центърът ще заработи, нито колко служители ще привлече. Генералният секретар отбеляза, че центърът ще служи за подаване на данни към войските на бойното поле, както и за съгласуване на общи дейности.

Столтенберг допълни, че министрите са обсъдили доклад за състоянието на чувствителната инфраструктура, включително на подводните далекосъобщителни кабели, по които преминава интернет сигнал и се обменят данни, свързани с работата на финансовите пазари. По неговите думи тези кабели са частна собственост, местоположението им е известно и това ги прави по-уязвими. Той добави, че докладът обхваща също състоянието на развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение и устойчивостта на мрежите срещу нападения отвън и саботиране отвътре.

Генералният секретар заяви, че е поставил на обсъждане спора между Гърция и Турция за добива на горива край Кипър. По неговите думи е последвал "плодотворен обмен на мнения". Политиците трябва да търсят решението на споровете и да не оставят това в ръцете на военните. Гърция и Турция разговарят всеки ден в централата на НАТО, има трудности и различия във вижданията, добави той.

Столтенберг изрази готовност да се срещне и разговаря с президента на Азербайджан, ако Баку поиска това. По-рано тази седмица Столтенберг прие в централата на НАТО в Брюксел президента на Армения Армен Саркисян. Дълбоко се тревожим от конфликта в Нагорни Карабах и особено от нападенията срещу цивилни. Призоваваме Азербайджан и Армения да прекратят нападенията и да спазват прекратяването на огъня. Необходимо е постигането на политическо решение, посочи генералният секретар.