Страните от НАТО, които не могат да предоставят системи за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, ще осигурят средства за купуването на такива системи и предаването им на украинската страна. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след извънредно онлайн заседание на Съвета НАТО-Украйна на равнището на министрите на отбраната.

"Имаме данни с какви ПВО разполагат съюзниците и преценката е, че има какво да се предостави на Украйна", отбеляза той. Столтенберг уточни, че се предвижда предоставянето и на системи "Пейтриът", за каквито настоява Киев. По неговите думи съобщения за предстоящите доставки може да се очакват скоро.

Генералният секретар добави, че днес министрите са обсъдили също доставката на снаряди, ракети и дронове.

"Всеки съюзник ще реши какво да предостави", обобщи Столтенберг след заседанието, предава БТА.

В заседанието се включи и украинският президент Володимир Зеленски. Той за пореден път заяви пред членовете на НАТО, че Украйна се нуждае от минимум седем системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" или други високотехнологични системи за отбрана, за да противодейства на руските въздушни удари, и ги призова да увеличат военната си помощ за Киев, предаде Ройтерс.

В емоционална реч при включването си чрез видеовръзка на срещата на Съвета НАТО-Украйна, украинският лидер определи сегашното ниво на чуждестранна помощ като "много ограничено" и заяви, че Израел не е бил оставен да се справя сам по време на масирания въздушен удар от страна на Иран в събота.

"Руският президент Владимир Путин трябва да бъде приземен, а нашето небе трябва отново да стане безопасно. И това зависи изцяло от вашия избор... изборът дали наистина сме съюзници", каза Зеленски в речта си, цитира го БТА.

През последните седмици Русия увеличи бомбардировките срещу енергийната инфраструктура и градовете на Украйна, засилвайки натиска върху Киев, докато по-многобройните и по-добре оборудвани сили на Москва бавно напредват на бойното поле в източната част на страната, отбелязва Ройтерс.

ЕС готви нов пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз оповести, че подготвя 14-и пакет от санкции срещу Русия заради продължаващата военната инвазия срещу Украйна. Това обяви днес високопоставен представител на ЕС, цитиран от ДПА.

Мерките ще включват замразяване на наличните в страните от Евросъюза активи на лица и организации, които досега не са попадали под ударите на санкциите срещу Москва, посочват дипломати.

Очаква се Европейската комисия да представи идната седмица своето предложение относно новия санкционен пакет.

Очаква се да бъдат засегнати компании, които притежават или използват петролни танкери, превозващи руски петрол в нарушение на санкциите. Русия използва т. нар. "призрачен" флот от танкери, за да заобиколи ограниченията, посочват анализатори.

Предишният пакет от санкции срещу Русия - 13-и поред, беше приет през февруари, в навечерието на втората годишнина от началото на пълномащабната руска военна инвазия срещу Украйна.

                                                В Конгреса на САЩ обсъждат 95 млрд. помощ за Украйна и Израел

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прокара законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, предвиждащ помощ за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион, при широко двупартийно гласуване, преодолявайки твърдата съпротива от страна на част от Републиканската партия, която го блокираше в продължение на месеци, предаде Ройтерс.

Освен помощта за съюзниците на САЩ, пакетът включва разпоредба за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и налагането на санкции, насочени срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас" и Иран. Законопроектът има също така за цел да принуди китайската компания "БайтДенс" (ByteDance) да продаде американските си активи, свързани с платформа "ТикТок" или да бъде забранена в САЩ.

Законопроектът предвижда повече от 95 милиарда долара за подпомагане в областта на сигурността, включително 9,1 милиарда долара за хуманитарна помощ, за която настояваха демократите.