Това предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на представител на Северноатлантическия алианс, цитирана от "Фокус".

Във въздушната операция на НАТО, която беше съгласувана в четвъртък, ще вземат участие десетки самолети. Очаква се тя да започне в следващите 72 часа.

По думите на дипломати НАТО възнамерява да вземе в неделя решение да поеме контрола не само на забранената за полети зона, но и на цялата военна операция в Либия.
Така западната коалиция, която и днес продължи да нанася удари по частите на Муамар Кадафи, ще престане да съществува. Ще бъде създадена ръководна група, в която ще бъдат представени всички участващи в операцията страни и която ще дава политически съвети.

Турската военна база в Измир ще бъде команден център на операцията на НАТО за налагане на забранена за полети зона над Либия. Това съобщиха турски информационни източници, които цитираха генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде БТА. Командващ операцията ще бъде американският адмирал Самюъл Локлиър. Той е командващ и на американските военноморски сили в Африка и в Европа.

По-рано тази седмица пактът обяви, че поема отговорността за спазването на наложеното от Съвета за сигурност на ООН оръжейно ембарго на Либия, като предприе патрулиране в Средиземно море, в което участват 16 плавателни съда на държави от организацията.
Според високопоставени източници от американската администрация пробивът в преговорите в Брюксел бил направен след конферентен разговор на Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън с външните министри на Великобритания, Франция и Турция.

САЩ настояваха Алиансът да поеме пълен контрол върху всички аспекти на военната операция, в това число защитата на цивилното население в Либия и оказване на съдействие на хуманитарните усилия, посочва АП. Пентагонът вече обяви, че полетите на американски бойни самолети над Либия ще продължат.

Вашингтон пое оперативното командване на започналата миналата събота операция за налагане на забранена за полети зона над Либия, тъй като единствено САЩ разполагат с възможности за координиране на сложната система от събиране на разузнавателна информация, идентифициране на потенциалните цели и действия на участващите в мисията бойни подразделения.

Последна актуализация в 15.40 ч.