Въздушните удари в Северозападна Сирия са спрели след влязлото в сила прекратяване на огъня в провинция Идлиб, целящо да потуши насилието след тримесечна правителствена офанзива, предават Асошиейтед прес и БТА. Ахмад Шейхо от опозиционната Сирийска гражданска защита, известна още като "белите каски", заяви, че от полунощ "в небето вече няма военни самолети", но добави, че артилерийските обстрели продължават.

Организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права, с централа във Великобритания, заяви, че днес в провинция Идлиб е настъпило "предпазливо спокойствие", след като над провинцията са спрели да летят самолетите на бойната авиация.

Сирийски държавни медии цитираха неназован военен, по думите на когото от полунощ е влязъл в сила режим на спиране на огъня под условие.

Според съобщенията бунтовниците ще трябва да се оттеглят на 20 км от демилитаризираните зони, договорени със споразумението за прекратяване на огъня от септември миналата година.

Споразумение за прекратяване на огъня бе постигнато в сирийската провинция Идлиб между силите на режима и въоръжените групировки на 1 август, предадоха световните агенции, като се позоваха на сирийската агенция САНА, която цитира военен източник. То влезе в сила в полунощ в петък.  

Според военния източник Сирия е приела прекратяването на огъня при условие, че споразумението за деескалация, сключено през септември между Русия и Турция се приложи. Новината бе незабавно приветствана от Москва и от руския специален пратеник на преговорите за Сирия в Нур Султан Александър Лаврентиев.

От три месеца сирийските сили, подкрепяни от руската бойна авиация, обстрелват непрекъснато Идлиб, в която преобладават джихадистите от движението Хаят аш Шам, бивш сирийски клон на Ал Каида. Миналата година през септември Анкара и Москва се споразумяха за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб, която трябваше да послужи за буфер между територии на бунтовниците и тези под контрола на режима. Това споразумение засега попречи да се избегне голяма операция на силите на режима, но то се спазва частично, тъй като джихадистите отказаха да се изтеглят от тази зона.

Близо 400 000 души бяха принудени да напуснат домовете си в Идлиб заради тримесечния обстрел в провинцията, в която са се приютили 3 милиона жители.