С обща цел са САЩ, Русия и Израел след днешната тристранна среща на върха, която се проведе в Ерусалим. Стигна се до консенсус всички чужди сили, влезли в Сирия след 2011 г. (годината на началото на гражданската война), да напуснат страната. Това съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху в началото на тристранката, предават ДПА и БТА.

"И тримата бихме искали да видим мирна, стабилна и сигурна Сирия. Изтеглянето на чуждите сили е начин тази цел да бъде постигната", каза Нетаняху на безпрецедентната среща на високо равнище.

Той допълни, че това ще е добре за Русия, добре за САЩ, добре за Израел и добре за Сирия. Нетаняху спомена, че "Израел е действал стотици пъти, за да попречи на Иран да се окопае военно в Сирия, докато в същото време активно и открито призовава и работи за унищожаването на Израел". Той допълни, че Израел е действал, за да "попречи на Иран да доставя все по-усъвършенствани оръжия на Хизбула и да открие втори фронт (срещу Израел) на север, откъм Голанските възвишения".

Джон Болтън и Бенямин Нетаняху

Снимки: БТА/AP

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън нарече Иран "източник на враждебност и агресия" в Близкия изток. САЩ и Израел са твърди противници на Иран, но Русия и Иран са стратегически съюзници, отбелязва ДПА.

Русия защити днес своя съюзник Иран, като настоя, че американският дрон е летял в иранско въздушно пространство, когато е бил свален, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Имам информация от министерството на отбраната на Русия, че този безпилотен самолет се е намирал във въздушното пространство на Иран", каза секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Пред репортери в Ерусалим той подчерта, че Русия не е получавала "никакви други доказателства".

След срещата с партньорите си от Израел и САЩ руският пратеник отхвърли твърденията, че Иран е дестабилизираща сила в региона. "Иран е бил и остава наш съюзник и партньор", заяви Патрушев след преговорите си със съветника по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън и и председателя на Съвета за национална сигурност на Израел Меир бен Шабат.

секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се ръкува с израелския премиер

Снимки: БТА/AP

Николай Патрушев окачестви като непрофесионални и некачествени изложените от САЩ доказателства за иранска торпедна атака срещу двата танкера в Ормузкия проток, съобщи ТАСС. "Това, което ни представят, е съвършено некачествена информация. Трябва да се проведе обективно разследване и да не посочват виновни, а да се разбере какво в действителност се е случило", каза той. Руският пратеник заяви още, че за Москва е неприемливо Иран да бъде поставян "в една редица с "Ислямска държава" или други терористични групи".

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън определи като "оглушително" мълчанието на Иран относно предложението за преговори с Вашингтон, предаде AFP.

Бенямин Нетаняху предупреди, че няма да допусне да бъде заплашван от Иран от територията на Сирия за

Снимки: БТА/AP

"Президентът (на САЩ Доналд Тръмп)отвори вратата за реални преговори. В отговор на това мълчанието на Иран е оглушително", се казва в изявление на Болтън.

САЩ наложиха санкции на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и други представители на Техеран. От МВнР на Иран определиха новите ограничения като "перманентно затваряне на пътя към дипломацията" с американската администрация.