Президентът на Украйна Петро Порошенко се качи на борда на американски боен кораб в украинско пристанище и приветства присъствието му като предупреждение към Русия. В същото време Порошенко е критикуван заради афера с контрабанда на военно оборудване от Русия, в която е замесен негов приближен.

Порошенко посети ескадрения минонсосец "Доналд Кук" в пристанището на Одеса. В изявление той посочи, че идването на този кораб в украинско пристанище е "важен сигнал към Кремъл", имайки предвид американско-украинското военно сътрудничество.

Порошенко се срещна със специалния пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър и благодари на САЩ за разширяването на присъствието им в Черно море, след като Русия задържа три украински кораба и екипажите им през ноември.

Волкър определи посещението на американския кораб като "силен символ на ангажимента на САЩ към народа на Украйна".

Порошенко обаче попадна под обстрела на медиите месец преди президентските избори заради скандал с контрабанда на военно оборудване от Русия, предаде Франс прес. Според разследващите журналисти от проекта "Наши гроши" (Нашите пари), близкият до президента заместник-секретар на Националния съвет по сигурност и отбрана Олег Гладковски и синът му са организирали широкомащабна операция по контрабанден внос на части за военно оборудване.

Тези части се купували незаконно в Русия и се доставяли на украинските въоръжени сили на три до четири пъти по-високи цени, като организаторите прибирали разликата.

Смята се, че този трафик е започнал през 2015 г., тоест една година след анексирането на Крим от Русия и избухването на войната срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, които според Киев и Запада получават военна подкрепа от Русия. Украинските власти определят Русия като държава агресор.

Порошенко, който е остро критикуван в страната си за неуспеха си да се пребори с корупцията, не е обвинен, че е пряко свързан с този трафик, но Олег Гладковски е смятан за един от близките му хора.

Бившият министър-председател Юлия Тимошенко, която е един от съперниците на Порошенко на вота на 31 март, призова вчера в парламента да се започне процедура по импийчмънт на президента заради държавна измяна, като го обвини в "колаборация с врага и съдействие на страната окупатор".

Водещият в допитванията за президентските избори актьор Володимир Зеленски заяви във видео във Фейсбук, че е останал "без думи".

"Тези хора с кръв дойдоха на власт и с кръв печелят пари", каза той.

Говорителят на Порошенко Святослав Цеголко съобщи във Фейсбук, че президентът е наредил на правоохранителните органи да проверят журналистическите информации.

Гладковски пък обяви, че се оттегля временно от поста си. Той и синът му отричат категорично обвиненията, които се отправят срещу тях, предаде Ройтерс.