Украйна заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека с искане арестуваните на 25 ноември м.г. 24 моряци да бъде обявено за незаконно, предаде ТАСС. Моряците бяха задържани за нарушаване на държавната граница на Русия в района на Керченския проток.

"Правителството на Украйна изпълни указанията на съда и подаде днес, 7 януари, пълно становище по дело № 55855/18. Правителството настоява съдът да признае нарушаването от страна на Руската федерация на правата на 24 украински моряци при незаконно нападение срещу украински кораби ...", написа заместник-министърът на правосъдието на Украйна Иван Лищин във Facebook (на снимката).

На 25 ноември три кораба на Военноморските сили на Украйна нарушиха процедурата за преминаване на военни кораби през териториалните води на Руската федерация при преминаване от Черно море в Азовско море, припомня ТАСС. Тогава руската Федерална служба за сигурност съобщи, че украинските кораби "са се опитали да предприемат незаконни действия" в териториалните води на Русия и не са отговорили на сигналите за незабавно спиране. Според ФСС "с цел принудително спиране на украинските военни кораби е използвано оръжие", в резултат на което трима украински моряци са били ранени. На пострадалите, без опасност за живота, е била оказана медицински помощ.

24-имата украински моряци са задържани в Керч по решение на съда до 25 януари по обвинения в незаконно преминаване на руската държавна граница.