Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за щателно и прозрачно разследване, след като в Либия в последните дни бяха открити множество масови гробове, предаде ДПА, като се позова на изявления на говорител на Гутериш.

Ръководителят на международната организация заяви, че е дълбоко шокиран от откритието. Той прикани либийските власти да поставят под охрана гробовете, да установят самоличността на жертвите и причините за смъртта им, и да върнат телата на най-близките им роднини, като предложи помощта на ООН в този процес.

Генералният секретар отново призова за прекратяване на боевете в Либия и изрази надежда скоро да бъде договорено примирие.

По-рано тази седмица ООН съобщи, че признатото от международната общност правителство на националното съгласие (ПНС) в столицата Триполи и контролиращите източната част на страната сили на военния командир Халифа Хафтар, нарекли себе си Либийска национална армия (ЛНА), са се включили в преговори с посредничеството на Мисията на ООН за подпомагане на Либия (UNSMIL).

В четвъртък Мисията на ООН съобщи, че са открити най-малко осем масови гроба, повечето от тях в град Тархуна, на около 65 км югоизточно от Триполи.

Миналата седмица ПНС си върна контрола над няколко района край Триполи, парирайки продължилата месеци офанзива на силите на Хафтар за превземане на града. ЛНА беше изтласкана също от Тархуна, последния бастион на Хафтар в Западна Либия.