Министърката на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл, в телефонен разговор със своя руски колега Сергей Лавров, отхвърли обвинението за "мегафонна дипломация".

Лавров употреби този израз, подразнен от обстоятелството, че случаят с предполагаемата шпионска афера, в която австрийски офицер е работил за руското разузнаване, бе обявен на пресконференция вчера сутринта. "Начинът на действие на австрийското правителство се опира на ясни факти", е заявила Карин Кнайсъл пред журналист от австрийската осведомителна агенция АПА.

"Става дума за действия, които се санкционират от наказателното право, което прави неизбежно включването на институциите, разследващи престъпления и информирането на обществеността", е заявила министърката в разговора с Лавров.

"Този шпионски случай е недопустима намеса във вътрешните работи", е казала Кнайсъл и е добавила: "Ние очакваме при изясняване на случая пълното сътрудничество на руската страна."

Фактът, че руската страна тълкува телефонния разговор по друг начин, става ясен от разпространеното за пресата съобщение за актуалното състояние на австрийско-руските отношения, направено от руското Министерство на външните работи, части от което бяха публикувани и в Австрия. Според руското съобщение австрийската външна министърка е разяснила мотивите за съответните решения във Виена и е изказала надежда, че предприетите мерки няма да се отразят върху по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество.

В руското съобщение се подчертава, че практиката на разгласяване на недоказани обвинения противоречи на нормите на международната комуникация и е неприемлива. Всякакви съмнения трябва да се основават на факти и да се съобщават по съществуващите канали за диалог, подчертава повторно руското външно министерство и отбелязва в заключение, че са били обсъдени и други теми, засягащи двете страни.