Мъжът, нападнал съпруга на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, не призна вината си в съда в Сан Франциско, предадоха световните агенции.

Пред следователите той обаче е заявил, че е искал да нападне и други политици и членове на техните семейства. Нападателят е казал на разпитващите го, че е тръгнал на "самоубийствена мисия", показват съдебни документи, добавя БТА. Според тях неговата първоначална цел е била Нанси Пелоси, на която искал "да счупи коленете".

Задържаният за насилието Дейвид Депепи се появи за кратко в съдебната зала и бе пратен от съдията в предварителния арест.

На мъжа, който е на 42 години, бе отказано пускане под гаранция и му бе забранен всякакъв контакт с Пелоси или съпруга й, както и да се доближава на по-малко от 135 метра от тяхната къща в Сан Франциско, където бе извършена агресията миналия петък.

Нападателят е искал да атакува всъщност Пелоси и да й "счупи коленете й", ако тя не признае лъжите на демократите, се казва в съдебен документ. Той влязъл в дома на семейство Пелоси в петък сутринта, като носел и въже, ръкавици и тиксо. Нападнал мъжа на Пелоси с чук. Пол Пелоси успял обаче да набере спешния номер 911.

Властите смята, че заподозреният за престъплението е имал намерение да похити председателката на Камарата на представителите. Това може да му коства 20 години затвор. За агресията над мъжа й той може да получи до 30 години затвор.

Депепи, който живеел в гараж в малък град близо до Сан Франциско, споделил в последните месеци в социалните мрежи публикации, в които се твърдяло, че изборите в САЩ са откраднати или че ваксините срещу Ковид не дават резултат. Според дъщерята на негова бивша приятелка неотдавна той се насочил и към крайнодесните привърженици на конспиративни теории.

Адвокатът на Депепи - Адам Липсън, пък заяви, че иска да бъде направена оценка на психическото състояние на клиента му.

Според прокурорите по случая нападението над Пол Пелоси е било политически мотивирано.